Află care sunt prioritățile primului ambasador al Republicii Moldova în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce un an Moldova a avut ambasadă, nu şi şef de misiune, un diplomat de la Chişinău este gată să „cucerească“ Spania. Proaspăt investit în funcţie, Valeriu Gheorghiu a spus pentru „Adevărul" cu ce planuri pleacă în peninsula iberică.

Stabilirea relaţiilor diplomatice, soluţionarea problemelor moldovenilor din Spania, dar şi valorificarea relaţiilor turistice sunt priorităţile proaspătului ambasador din Spania. Şeful misiunii diplomatice spune că anul acesta va fi unul intens pentru că la ambasadă sunt angajate doar trei persoane, iar problemele s-au adunat. „Obiectivul nostru este să pregătim terenul pentru a da un impuls relaţiilor Moldovei cu Spania. În primul rând, vrem să lansăm dialogului politic, dar şi să extindem cadrul juridic al relaţiilor bilaterale, care este foarte redus în comparaţie cu alte ţări", explică fostul şef al Departamentului Integare Europeană de la Ministerul de Externe.

DOAR PATRU DOCUMENTE BILATERALE

„Din cele patru documente pe care le avem cu Spania, primul este un comunicat cu privire la stabilirea relaţiilor diplomatice, iar celelalte sunt acorduri privind transportul auto internaţional, promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor şi evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale", mai spune ambasadorul. De asemenea, diplomatul vrea să stabilească şi relaţii turistice cu Madridul, dar şi să ducă faima vinului moldovenesc în peninsula iberică. „Spania este a doua destinaţie turistică din lume, dar moldovenii nu prea pleacă acolo, iar unul dintre motive este frecvenţa redusă a zborurilor directe", mai spune Gheorghiu. „Trebuie să încercăm să exportăm produsele moldoveneşti în Spania. Decizia o vor lua specialiştii, dar am putea exporta şi vinul nostru, în pofida faptului că această ţară este un mare producator de vinuri", adaugă acesta.

Proaspătul ambasador este sigur că în calea sa spre UE, Moldova are multe de învăţat de la iberici. „Spania este o mare putere industrială şi o ţară foarte avansată în domeniul energiei regenerabile. Pentru noi, care depindem de gazele ruseşti, tehnologiile de transformare a energiei solare în cea termică sau electrică, sunt foarte importante", conchide diplomatul.

Aurel Băieşu a fost numit ambasador în Italia, iar Eugen Caras - şef de misiune pe lângă UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite