Primul satelit moldovenesc ar putea fi lansat din Franța. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul satelit universitar moldovenesc e gata de lansare
Primul satelit universitar moldovenesc e gata de lansare

„Republica Moldova", obiectul spațial prezentat astăzi de Univesitatea Tehnică va putea fi propulsat pe orbită abia în 2013. Satelitul va fi pus pe orbita Pământului la o altitudine de peste 700 de kilometri de sol, iar timp de trei ani va fotografia din spațiu bazinele hidrologice din țara noastră.

Proiectul spațial pregătit timp de patru ani de către studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este prezentat mâine, în cadrul unei expoziții dedicate.

„Vrem să determinăm unde există riscul de inundații în bazilele Prutului și ale Nistrului, astfel încât pe viitor să fie evitate astfel de catastrofe. Cea mai mare problemă în momentul de față e sistemul de orientare și stabilizare a satelitului pe orbită. Pentru asta am elaborat un simulator care permite operarea satelitului în condiții de vacuum, ca să cercetăm dinamica satelitului pe orbită", precizează Ion Bostan, rectorul UTM.

Primul satelit universitar e gata de lansare Primul satelit universitar moldovenesc e gata de lansare Primul satelit universitar moldovenesc e gata de lansare

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

El adaugă faptul că lansarea satelitului pe orbită ar putea fi efectuată în Franța, cu o rachetă de fabricație rusească, din dotarea Agenției Spațiale Europene. Totodată, propulsia satelitului în spațiu ar putea fi făcută gratuită, în condițiile în care proiectanții satelitului moldovenesc acceptă ca dispozitivul să efectueze și o misiune științifică comandată de Agenție.

Studenții de la UTM proiectează primul satelit moldovenesc

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite