Primii poliţişti condamnaţi în dosarul „7 aprilie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Vutcariov şi Alexandru Mocanu, de la Comisariatul General de Poliţie (CGP), au fost condamnaţi de Judecătoria Centru a Capitalei la patru şi, respectiv, doi ani de închisoare, cu suspendare condiţionată pe cinci ani, pentru că au arestat abuziv şi au maltratat un tânăr în timpul protestelor din aprilie 2009.

Alexandru Mocanu a fost găsit vinovat de „exces de putere", iar Gheorghe Vutcariov - şi de „fals în acte publice". Ambii au fost privaţi de dreptul de a activa în poliţie în următorii cinci ani. Adrian Bejan, un alt angajat al CGP, suspectat de mărturii false în acest dosar, a fost achitat, pe motiv că n-ar fi participat nemijlocit la retinerea victimei, Vitalie Creţu.

Vitalie Creţu a declarat pentru „Adevărul" că este mulţumit de decizia judecătorilor. „Agresorii nu vor sta la puşcărie, dar cel puţin nu vor mai activa în poliţie. S-a încercat tărăgănarea dosarului, avocaţii lor au vrut să tragă de timp, sperau că vor reveni comuniştii la putere. Sper că după această condamnare, alţi judecători vor lua mai uşor deciziile în cazul altor poliţişti acuzaţi de maltratarea tinerilor la 7 aprilie 2009", a spus tânărul.

Poliţiştii condamnaţi au motivat arestarea lui Vitalie Creţu şi aplicarea forţei împotriva acestuia prin faptul că tânărul ar fi participat activ la violenţele din centrul Chişinăului şi că ar fi opus rezistenţă la reţinere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite