Primarul de Sadâc s-a dus cu plocon la Mihai Formuzal să-i primească localitatea în componenţa Găgăuziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii satului Sadâc, raionul Cantemir, vor să intre în componenţa Găgăuziei. Solicitarea a fost exprimată de localnici în cadrul unei întâlniri cu başcanul Mihail Formuzal, la care a participat şi primarul localității.

Gazeta de Sud scrie că până în 1995, satele Sadâc, Borogani şi Câiet din raionul Comrat au trecut în raioanele vecine Cantemir, Leova şi Cahul. În acel an a avut loc referendumul referitor la crearea autonomiei găgăuze. Acest fapt a creat numeroase probleme pentru locuitorii localităţilor vizate. În primul rând, oamenii sunt nemulţumiţi că noile centre raionale sunt prea departe de localităţile lor şi cheltuiesc mai mulţi bani pentru transport. În plus, lasă mult de dorit operativitatea intervenţiei medicilor, serviciilor de salvatori-pompieri. Oamenii sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile la serviciile de perfectare şi eliberare a documentelor, la starea civilă, cadastru, notar etc. Locuitorii comunelor Sadâc şi Câiet spun că în timpul iernii au fost chiar cazuri de deces al bolnavilor în drum spre spitalul din Cantemir.

Iată că, recent, primarul nou ales de Sadâc, Ghenadie Rotaru, care, fără a se consulta cu factori decizionali din teritoriu şi autorităţile centrale, a mers la Comrat, la başkanul UTA „Gagauz Yeri", Mihail Formuzal, solicitându-i acestuia să includă comuna Sadâc în componenţa autonomiei găgăuză. „Sunt primar, zice el, reprezint interesele locuitorilor comunei şi cunosc doleanţa oamenilor. Toţi sunt pentru a reveni în raionul Comrat. Credeţi-mă, nu fac politică, este vorba de o necesitate stringentă a oamenilor, care şi acum se adresează la Centrul medicilor de familie sau la spitalul din Comrat, unde achită uneori mai puţini bani, decât dacă ar pleca la Cantemir", scrie Gazeta de Sud.

Oamenii din sat au însă opinii împărţite. Pe mulţi i-a jignit gestul primarului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite