Prețurile și tarifele nu vor sălta în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, nu vom mai avea scumpiri majore, ne asigură guvernatorul Băncii Naționale. Motivele sunt recesiunea din zona euro şi ritmurile încetinite de creştere a economiei globale, prognozate de FMI şi Banca Mondială.

Veşti îmbucurătoare. În acest an, preţurile nu vor mai creşte ca în 2010 şi în 2011. „Pentru anul 2012, anticipăm o majorare mai mică a ratei inflaţiei, de 4,9%, în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de prognoza făcută în luna noiembrie 2011", a anunţat ieri, Dorin Drăguţanu, şeful Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Prognoza pentru acest an a fost revizuită datorită aşteptărilor la nivel global. Potrivit estimărilor, preţurile la produsele alimentare nu vor mai creşte semnificativ, iar costurile gazelor naturale şi ale combustibililor se vor stabiliza ca rezultat al activităţii economice reduse pe plan mondial.

„Previziunile economice sunt dominate în continuare de incertitudini deosebit de pronunţate şi de riscuri sporite", a menţionat, în acelaşi timp, Dorin Drăguţanu. Asta pentru că nu poate fi, deocamdată, prognozată evoluţia mai multor state din Uniunea Europeană care se confruntă cu probleme serioase din cauza datoriilor publice mari.

„Dificultăţile din UE nu au cum să ocolească şi economia Republicii Moldova, având în vedere comerţul cu ţările europene şi numărul mare de moldoveni care muncesc în această regiune", a explicat guvernatorul.

În opinia oficialului, o eventuală diminuare a cererii pentru mărfurile noastre şi a transferurilor băneşti de peste hotare va duce la scăderea activităţii economice interne. Prin urmare, preţurile vor scădea puternic, chiar şi sub nivelul inflaţiei prognozat de banca centrală.

CRIZA DIN 2009 NU SE VA REPETA ÎN ACEST AN

Guvernatorul BNM exclude însă că în acest an ne-am putea pomeni din nou în situaţia din 2009, când economia majorităţii statelor din regiune, inclusiv a Republicii Moldova a scăzut semnificativ.

„Atunci preţurile la petrol au coborât sub cota de 80 de dolari pentru un baril, iar economia Ucrainei, de exemplu, a scăzut cu circa 15%. Şi PIB-ul statelor UE s-au redus semnificativ. Acum nu ne putem însă aştepta la o asemenea scădere. Preţurile la petrol se menţin stabile, ceea ce demonstează că în Rusia va fi o creştere economică de cel puţin trei la sută", a precizat Dorin Drăguţanu.

Totodată, potrivit raportului BNM asupra inflaţiei, un factor major de risc pentru Moldova rămâne pericolul amânării semnării unui nou contract cu Gazprom privind preţul de import al gazelor ruseşti.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite