Preţul medicamentelor şi-a reluat creşterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eforturile autorităţilor moldoveneşti de a reduce prin măsuri administrative preţul la produsele farmaceutice suferă eşec.

În luna iunie preţul medicamentelor a crescut de zece ori mai rapid decât la restul produselor şi serviciilor incluse în indicele preţurilor de consum, arată datele Biroului naţional de Stastistică.

Aceste evoluţii denotă că eforturile autorităţilor de a da preţurile în jos prin măsuri administrative suferă eşec.
Mihai Moldovanu, vicepremier pe probleme sociale s-a arătat nemulţumit de faptul că deşi a fost introdus Catalogul naţional de preţuri, care reglementează preţurile la medicamente, acestea sunt de circa trei ori mai mari decât în ţările vecine.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Medicamentului, acest lucru se explică prin faptul că în Republica Moldova există un şir de agenţi economici care importă materie primă pentru medicamente pe care o ambalează în Moldova, dându-se astfel drept producători autohtoni.

„Companiile trebuie să producă medicamentele aici, dar să nu importe pastile din China sau India și să le ambaleze aici. Am depistat așa ceva la două companii. Am solicitat Agenției Medicamentului să facă verificări şi dacă nu respectă legislația, trebuie să li se ridice autorizaţia, a declarat Mihai Moldovanu.
Potrivit datelor Biroului Naţional pentru Statistică, în primele 5 luni ale anului în şară s-au importat medicamente în valoare de circa 60,8 milioane de dolari, în creştere cu 16,5%. În acelaşi timp exporturile s-au redus cu 16,3% până la 18 milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite