Presa din Rusia despre condamnarea lui Ernest Vardanean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijloacele de informare din Rusia nu au acordat mare atenţie condamnării jurnalistului Ernest Vardanean la 15 ani privaţiune de libertate pentru "spionaj în favoarea Moldovei". Doar agenţiei RIA „Novîi Reghion", din Moscova, unde a lucrat Ernest Vardanean, a scris în detalii despre derularea procesului, despre condiţiile de detenţie, despre abuzurile comise de către autorităţile transnistrene.

Agenţiei RIA „Novîi Reghion" scrie, la 17 decembrie, că „sindicatul independent al jurnaliştilor de la Kiev a supus criticii autorităţile republicii transnistrene nerecunoscute pentru condamnarea la 15 ani de puşcărie a lui Enrest Vardanean". „Este foarte dificil să vorbeşti despre un tribunal echitabil şi democratic într-un stat a cărui existenţă nu este recunoscută în lume", a declarat Andrei Ianiţki, şef adjunct al Sindicatului independent al jurnaliştilor din Kiev, pentru „Novîi Reghion".

Specialistul se întreabă ce fel de prejudicii a cauzat Ernest Vardanean Transnistriei. „Merită omul să facă 15 ani de închisoare pentru acest prejudiciu? Din câte înţeleg eu, acesta nu a avut acces la informaţii secrete şi a cules informaţii accesibile pentru toată lumea despre funcţionari şi deputaţi. Nu ştiu cum e în Republica Moldoveneacă Nistreană, dar în ţările dezvoltate, în aceasta şi constă munca unui jurnalist", a conchis Ianiţki, citat de „Novîi Reghion".


„Totul pare foarte straniu şi ne aminteşte de nişte jocuri politice. Şi, desigur, termenul de 15 ani - credeam că deja am depăşit aceste timpuri - ele trebuiau să se termine cu câteva decenii în urmă, dar se dovedeşte că nu e aşa. Suntem readuşi la mijlocul secolului trecut, când acuzaţiile dubioase de spionaj distrugeau întreaga viaţă". De ce să ţii încarcerat un om care nu prezintă pericol? Am foarte mari îndoieli că Vardanean prezenta pericol pentru cineva. Deşi s-ar putea ca el să fi fost un om incomod pentru nişte structuri politice. Dar să-l condamni la 15 ani cu regim sever... Nu aş crede că e posibil aşa ceva în secolul 21 în Europa", comentează Andrei Ianiţki.


****
„Komsomolskaia Pravda", Moscova, publică, vineri, un interviu cu Ghennadi Rossihin, şef-adjunct al MGB-ului din Transnistria. Cităm un fragment din acesta: „Dacă e să aruncăm o privire în istorie, serviciile de spionaj inamice, să zicem aşa, au strâns informaţii chiar şi din surse deschise. Apoi, această informaţie era analizată, clasificată într-un anumit mod. Se mergea până acolo încât erau cumpărate chiar şi gazetele de întreprindere. Dar acolo parcă nici nu se întâmpla nimic deosebit. Astfel, totalitatea anumitor materiale prezintă un anumit secret".
Fiind întrebat dacă Vardanean este vinovat, Ghennadi Rossihin a răspuns: „Cu siguranţă".


***
Vladimir Antiufeev, ministrul securităţii din autoproclamata RMN, a comentat, într-o emisiune televizată difuzată în direct de Tiraspol, arestarea corespondentului RIA „Novîi Reghion". El a remarcat că departamentul pe care îl conduce „nu are nici un fel de pretenţie faţă de Ernest Vardanean în legătură cu activitatea sa de jurnalist, dar are pretenţii faţă de el în legătură cu activitatea criminală pe care el, ca cetăţean al RMN, o desfăşura în folosul unui alt stat". Însă nu este deloc clar despre ce fel de activitate criminală anume este vorba: Ernest Vardanean nu a avut acces la documente secrete, nu s-a aflat într-o funcţie de stat şi s-a întâlnit cu funcţionari transnistreni şi cu diplomaţi străini exclusiv în calitate de jurnalist.

Citiţi şi: Mama și soția lui Ernest Vardanean, răvășite de sentință

Jurnaliştii din România solicită sprijin internaţional pentru eliberarea ziaristului Ernest Vardanean

Proces stalinist la Tiraspol

Chişinău: Până la 31 decembrie ar putea fi condamnat la Tiraspol şi cel de-al doilea tânăr întemiţat

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite