Premierul Filat: „PLDM are un proiect pentru legea lustraţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat. FOTO: Tudor Iovu
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat. FOTO: Tudor Iovu

Premierul Vlad Filat a anunţat astăzi că Partidul Liberal Democrat din Moldova, formaţiune pe care o conduce, a elaborat un proiect de lege a lustraţiei.

„Nu este o elaborare fugitivă, este un document la care s-a muncit foarte mult, inclusiv cu atragerea experţilor străini. Nu va fi cazul să avem competiţie - cine va înainta primul sau cine va avea întâietate. Este absolut vicios când se recurge la o asemenea manieră. Este necesar să avem un compromis ca acest proiect de lege să devină lege", a declarat Filat.

Cât despre proiectul Partidului Liberal, premierul a declarat că încă nu l-a văzut şi nici nu a discutat despre acesta.

Acum câteva zile, deputaţii PL Valeriu Munteanu și Ion Hadârcă au înregistrat la Parlament o propunere de creare a unei Comisii de anchetă pentru examinarea situaţiei arhivelor Comitetului Securităţii de Stat (KGB) al RSSM.

Potrivit lor, până la 1 noiembrie 2012, comisia ar trebui să vină cu un raport cu privire la numărul şi gradul de secretizare a dosarelor de agentură şi de informatori ale fostului KGB al RSSM, aflate în arhivele Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, Arhivei Naţionale etc.

Directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate:„SIS a moştenit multe metode de lucru de la KGB"

Într-un interviu pentru „Adevărul", directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate a declarat că dosarele surselor operative de până la independenţă au fost duse la Tiraspol, la aşa-zisul punct de rezervă. „Întâi de toate, pentru a ascunde sursele operative care au colaborat cu KGB. Dosarele acestora nu s-au mai întors. Am încercat să le recuperăm, dar nu am reuşit", spunea Valentin Dediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite