Pragmatismul german poate scoate Moldova din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii speră că vizita şefului guvernului celei mai mari puteri economice a Europei va impulsiona investiţiile germane în ţara noastră. Experţii sunt mai rezervaţi: pentru aceasta e nevoie de un mediu de afaceri mai prielnic.

Germania, cea mai mare putere economică a Europei, este deocamdată doar pe locul cinci în topul partenerilor comerciali ai ţării noastre, fiind depăşită de Rusia, Ucraina, România şi Italia. În prima jumătate a acestui an s-a atestat chiar o scădere cu o treime a exporturilor moldoveneşti în Germania. Totodată, la finele anului 2011 volumul investiţiilor germane în economia Republicii Moldova era estimat la doar 140 de milioane de dolari, Germania fiind pe poziţia a zecea la acest capitol, arată datele Fondului Monetar Internaţional. Autorităţile de la Chişinău speră că vizita cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova va impulsiona relaţiile economice.

„Investiţiile germane în economia naţională sunt foarte importante. Nu mă refer doar la pondere. Mesajul politic puternic pe care urmează să-l transmită dumneaei va fi, cu siguranţă, un argument în plus pentru potenţialii investitori germani", a declarat premierul Vlad Filat, pentru Radio Europa Liberă. Deputatul Igor Corman, fost ambasador al Moldovei în Germania, spune că vizita va atrage atenţia companiilor germane asupra ţării noastre şi poate fi privită ca un mesaj de încurajare pentru investiţiile din această ţară. „Este adevărat că nu ar trebui să ne aşteptăm la venirea unor giganţi precum BMW sau Mercedes, dar pentru noi şi o companie precum Draexlmaier este un gigant industrial", susţine parlamentarul.

„NEMŢII VOR SIGURANŢĂ"
Faptul că investitorii germani nu se prea avântă să intre pe piaţa moldovenească are şi o explicaţie. „Nemţii sunt oameni pragmatici şi, dacă investesc, se aşteaptă la respectarea drepturilor de proprietate, pe care autorităţile noastre nu întotdeauna sunt gata să le asigure. Cum ar putea veni un investitor în condiţiile în care poate fi expropriat printr-o simplă decizie de judecată?", se întreabă economistul Ion Tornea, de la IDIS Viitorul.

În opinia expertului, modificarea frecventă a regulilor de joc şi lipsa unei politici fiscale coerente „sunt factori ce îi pot speria pe mulţi străini". „Nu vor să-şi rişte banii într-o ţară ce continuă să ocupe locuri de la coadă în rapoartele internaţionale privind calitatea mediului de afaceri?", a adăugat Ion Tornea. Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere de la Bălţi, susţine că e nevoie de pragmatism pentru a atrage investiţii germane.

„Cazul Draexlmaier este poate cel mai relevant. Compania a investit aici circa 20 de milioane de euro, a creat 2.600 de locuri de muncă, dintre care 1.000 la Bălţi, iar celelalte - în şase raioane învecinate. Anul trecut s-au plătit salarii în valoare de 160 de milioane de lei, alte 36 de milioane au fost vărsate la buget. La acestea se adaugă circa 15 milioane de lei achitate firmelor locale pentru servicii de transportare a angajaţilor la muncă. Cred că aceste cifre vorbesc de la sine", afirmă managerul.

Potrivit lui Marin Ciobanu, crearea unui loc de muncă la Draexlmaier a dus la aparţia altor trei în zonă. Totodată, compania germană are în plan să extindă afacerea şi să angajeze încă peste 2.000 de oameni. „Trebuie să dăm dovadă de mai mult pragmatism, pentru că un asemenea agent economic îi atrage şi pe alţii. Deja sunt planificate noi investiţii de peste 30 de milioane de euro. Toate acestea pot asigura un veritabil boom economic în zona de nord", s-a arătat convins Marin Ciobanu.

Exportăm textile, importăm echipamente şi maşini
Moldova a exportat anul trecut în Germania mărfuri în valoare de 111 milioane de dolari, în special articole de metal, textile şi produse alimentare. Importurile din Germania au fost de 3,5 ori mai mari şi au constituit 396 de milioane de dolari. Cele mai populare mărfuri germane importate în ţara noastră sunt echipamentele şi aparatajul electric, automobilele, detergenţii şi textilele. Germania se situează pe locul cinci între partenerii cu care Republica Moldova are relaţii comerciale. Ponderea comerţului cu această ţară constituie 6,8% în volumul total.

140 de milioane de dolari. Acesta este volumul investiţiilor germane în economia Republicii Moldova.

Cine sunt giganţii germani de la noi
Tirex-Petrol este a treia ca mărime companie petrolieră de pe piaţa moldovenească, fiind controlată de grupul german Mabanaft.
Metro Cash & Carry, parte din gigantul german Metro, este cea mai mare companie din ţară pe segmentul retail, cu vânzări de peste un miliard de lei.
Sudzucker-Moldova, cel mai mare producător de zahăr. Are o cifră anuală de afaceri de 930 de milioane de lei.
ProCredit Bank, una dintre cele mai dinamice bănci din ţară, parte a holdingului german ProCredit.
Knauf-Gips, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite