UPDATE Nicolae Timofti, candidatul AIE la funcţia de şef al statului: "Nu voi fi preşedintele Alianţei, ci al tuturor cetăţenilor Republicii Moldovei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii
Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Anunţul a fost făcut acum câteva clipe de liderii coaliţiei de guvernare de la Chişinău. Parlamentul va încerca vineri să aleagă preşedintele ţării, după aproape trei ani în care politicienii moldoveni încearcă acest lucru.

ORA 13.34 Nicolae Timofti s-a născut la data de 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești. A crescut într-o familie cu cinci copii. După studiile medii școlare în orașul Florești, face Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova (1967-1972. După armată, lucrează doi ani consultant superior la Ministerul Justiției. În 1976 este ales judecător la Sectorul Frunze din orașul Chișinău, funcție pe care o exercită în următorii patru ani. În 1980 este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990 este ales vicepreședinte al Judecătoriei Supreme - Președinte al Colegiului Penal.

La 12 aprilie face 36 de ani de carieră în Justiţie

În 1996 este numit Președinte al Curții de Apel și destituit din această funcție în decembrie 2001, fără careva motive justificate. Din 1996 până în prezent este președinte al Asociației Judecătorilor din Moldova. Din 2010 este Președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

ORA 13.27 Liderii AIE au declarat că vor purta discuţii cu deputaţii socialişti în frunte cu Igor Dodon, fără de care candidatul nu ar întruni cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales. Preşedinte Consiliului Superior al Magistraturii urmează să-şi depună dosarul până la ora 17.00 la comisa specială pentru alegerea şefului statului.

ORA 13.21 Nicolae Timofti: "Mi-am luat această răspundere mare de a candida şi sper că vineri se va termina totul cu bine. Ma voi conforma pe deplin Legii fundamentale în relaţiile cu celelalte puteri din stat. Vom încerca să păstrăm echilibru şi să asigurăm cetăţenii ca această guvernare este capabilă să-şi îndeplinească programul politic. Nu voi fi preşedintele AIE, ci al tuturor cetăţenilor Republicii Moldovei".

ORA 13.17 Preşedintele interimar Marian Lupu, liderul PD: "Este o persoană notorie care se bucură de respectul şi de susţinerea tuturor". În acest moment Nicolae Timofti are asigurate 58 din cele 61 de voturi necesare alegerii şefului statului.

"Este un om dedicat profesiei"

ORA 13.10 "Este candidatul pe care ni l-a dat Dumnezeu, după ce ne-am chinuit doi an şi jumătate. Este un om al legii, care va face legea. Prin votul de vineri vom pune punt speculaţiilor că AIE nu este capabilă să aleagă şeful statului. Vom demonstra unitatea alianţei“, a declarat liderul liberal Mihai Ghimpu. Şi premierul Vlad Filat, şeful PLDM, l-a lăudat pe alesul AIE. "Este om dedicat profesiei şi întruneşte calităţile morale pentru a a ocupa această fucţie“, a spus Filat.

CITEȘTE ȘI Cine salvează AIE de moartea politică. Află ce spun analiștii

Care sunt șansele de a alege președintele Republicii Moldova

DEJA VU Deputaţii vor încerca să aleagă şeful statului pe 16 martie

Cine este noul candidat la preşedinţia Republicii Moldova

UPDATE PLDM a semnat pentru candidatura lui Nicolae Timofti la şefia statului, potrivit deputatului Veaceslav Ioniţă. Oficial, liderii AIE vor anunţa candidatul conferinţă de presă comună, la ora 13.00.

Coaliția de guvernare a promis să înregistreze astăzi, pe ultima sută de metri, candidatul la șefia statului pentru a pune capăt crizei care durează de aproape trei ani.

Liderii AIE au declarat anterior că, de data aceasta, candidatul va acumula toate voturile necesare.

Nicolae Timofti a candidat și la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Judecătorul figurează pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Flux nr. 3 contra Moldovei". Curtea a stabilit violarea dreptului la libertatea de exprimare. Mărimea prejudiciului stabilit de Curtea Europeană de la Strasbourg a fost de peste patru mii de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite