AFACERI CU INTERMEDIARI / Polonia a devenit poarta Europei pentru moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să ajungi în spaţiul Schengen, dar nu ai viză? Intermediarii care dau târcoale ambasadelor din Chişinău au demonstrat că, pentru câteva sute de euro, nicio frontieră nu este o barieră. Promit că te trimit în UE cât ai zice peşte cu viză poloneză. Atenţie însă, documentul te va costa de 20 de ori mai mult.

Cine doreşte fără probleme să plece după graniță, doar la noi viza Schengen pe 6 luni cu contract de muncă. Totul legal, firma legitimă. Tot pachet de documente. Nu aşteptaţi, sunaţi şi plecaţi." Este unul dintre anunţurile care pot fi găsite pe Internet. Și ziarele de publicitate abundă în astfel de oferte.

Telefonăm ca să aflăm cum putem ajunge, de exemplu, în Franţa. „Vă facem viză în Polonia, totul e frumos. Dacă vă trebuie urgent, viza Shengen pentru jumătate de an e gata în 15 zile. Costă 1.500 de euro. Dacă nu vă grăbiți, o luați cu 1.000", ne răspunde vocea bucuroasă a unui bărbat, pe semne, nerăbdător să înhațe un nou client.

„Viza poloneză se obţine uşor. Sigur, e posibil şi prin alte ambasade, dar şansele-s mai mici. Viza pentru Polonia o primiți 100%", ne convinge tânărul, care se recomandă Dumitru.

Stabilim o întâlnire în centrul Capitalei. Se interesează dacă „am fost cuminţi": dacă nu avem dosare penale sau vreo interdicţie de a intra în UE. Tânărul ne explică „drumul" în Europa.

„Vă facem contract de muncă în Polonia. Asta nu înseamnă că veţi munci acolo, însă aşa ajungeţi în Franţa. Peste cinci luni, mă sunaţi de acolo şi vă prelungesc documentele, tot prin Polonia", deschide cărțile afaceristul.

Ne asigură că, spre deosebire de concurenţii săi, nu ia niciun ban până nu vedem viza în paşaport. „Doar îmi lăsaţi buletinul, ca să fiu sigur că-mi primesc banii. Nu vă faceţi griji! Sunteţi al 100-lea client în acest an", ne liniștește Dumitru.

„NU VEŢI AVEA PROBLEME CU POLIȚIA"

Un alt intermediar, aceeaşi schemă. De această dată, este vorba despre o firmă cu sediul în preajma Pieţii Centrale din Capitală. Într-un birou cu două mese, vorbim cu Vitalie, care ne prezintă oferta casei: 600 de euro pentru o viză de trei luni, 800 de euro - șase luni, 1.000 de euro - un an.

„Luați mai bine o viză de jumătate de an. Șansele sunt mari şi preţul e bun", ne recomandă bărbatul de vreo 30 ani.

„Viza se deschide în baza unei invitaţii de muncă de la o firmă din Polonia, cu care lucrăm doar noi. Documentul are ştampilă, semnătură. De exemplu, patronul invită trei angajați în construcţii. Dacă mai punem unul pe listă, e prea mult, bate la ochi", spune el.

Îl întrebăm dacă nu vom avea necazuri cu Poliţia. „Probleme pot să am doar eu, dacă mă veți turna. Nu am avut până acum astfel de cazuri", râde Vitalie.
Firma pe care o reprezintă oferă şi locuri de muncă în agricultură în Olanda, contra 900 de euro, cu viză de jumătate de an. „Drumul" spre ţara lalelelor trece, la fel, prin Polonia.

35
de euro. Atât costă oficial o viză Shengen, iar 60 de euro, viza națională poloneză

Intermediarii profită de un regim facilitar pentru străini în Polonia. Sunt cazuri când invitațiile pentru viză vin de la adrese inexistente.
Eduard Bulat
Procuror

image

Tot mai mulți moldoveni cer vize poloneze

De la începutul anului, moldovenii, ucrainenii, ruşii, bieloruşii şi georgienii pot lucra în Polonia fără permis de muncă.

Aleksandra Czapiewska, consulul Poloniei în Republica Moldova, spune că numărul solicitanţilor de vize creşte de la an la an. În 2010, aproape 10.000 de moldoveni au primit vize, iar de la începutul acestui an au fost eliberate circa 6.800 de vize.

„Verificăm dosarele în proporţie de 90%. De cele mai multe ori, sunăm presupuşilor angajatori pentru a afla dacă au oferit locuri de muncă moldovenilor. Se întâmplă ca aceştia să audă pentru prima oară despre asta. Când apar dubii, discut personal cu solicitanţii de vize", a spus diplomatul.

Eduard Bulat, şeful Secţiei Antitrafic de la Procuratura Generală, spune că intermediarii moldoveni profită de regimul facilitar pe care l-a acordat Polonia.

„Aceştia încalcă prevederile legale care spun că obţinerea unei vize prin declaraţii false constituie organizarea migraţiei ilegale. Pe asta şi ne bazăm când înaintăm dosare în judecată. Avem mai mult de zece cauze penale de acest fel", a explicat Eduard Bulat.

Pedeapsa pentru această infracțiune este, în dependenţă de circumstanţe, până la 7 ani de închisoare sau amendă.
„De obicei, instanţa dictează amendă. Nu putem fi de acord, considerăm că astfel se tolerează fenomenul migraţiei ilegale", a menționat procurorul.

Businessman sau baptist pe „tărâmul făgăduinţei"

Ca să ajungi în SUA cu o viză valabilă pentru 10 ani, trebuie să scoţi din buzunar 2.500 de euro. „Vă ajutăm să obţineţi viză de afaceri. Vă învăţ ce să vorbiţi și cum să vă îmbrăcaţi, ca să pară că aveţi un statut. Legal, nu puteți rămâne mai mult de șase luni", ne explică un intermediar. El spune că şansele de a obţine viza sunt mari dacă nu avem rude rămase ilegal în SUA.

„Nu e nevoie să ştiţi limba engleză. Când am obţinut eu viza, am început să vorbesc în engleză, dar mă bâlbâiam. Am continuat în română. M-am descurcat şi am luat viza", ne convinge el.

Alți intermediari trimit moldoveni în SUA în baza invitațiilor din partea unor confesiuni religioase, cum ar fi biserica baptistă.

Şi viza italiană costă 2.500 de euro. Afaceriştii locali promit că, în două săptămâni după ce am ajuns în Italia, am putea obţine documente pentru a rămâne legal acolo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite