Poliţistul antisistem: „Nu sunt un erou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectoristul Alexandru Ţentiu
Sectoristul Alexandru Ţentiu

Alexandru Ţentiu este sectoristul care a dat o lecţie de demnitate şi normalitate colegilor săi care l-au umilit în loc să-l ajute. Ieri, el a fost lăudat, iar „glumeţii" riscă sancţiuni.

Săptămâna trecută a fost umilit de colegii săi şi bruscat de angajaţii unui salon auto, ieri - lăudat de premier şi avansat în grad de ministrul de Interne. Istoria ofiţerului operativ de sector de la Botanica Alexandru Ţentiu (30 de ani) a ajuns subiect de dezbatere la emisiuni televizate şi pe reţele de socializare. Or, în Moldova, nu se întâmplă des să vezi un poliţist care merge până-n pânzele albe atunci când este încalcată legea ziua în amiaza mare.

Ironizat, în loc să fie ajutat

Joia trecută, Alexandru a fost solicitat de un tânăr să intervină pentru a-l ajuta să-şi ia automobilul, blocat preţ de câteva ore de şefii şi angajaţii salonului auto KIA în faţa sediului companiei. Aceştia au sfidat somaţiile poliţistului, dând de înţeles că tânărul îşi merită pedeapsa pentru că „a călcat" pe teritoriu străin. Cel care a dat ordine s-a dovedit a fi primarul liberal-democrat al oraşului Sângera, Valeriu Poiată, care ar fi proprietarul afacerii.

Nici colegii lui Alexandru de la Poliţia Rutieră, veniţi abia după 40 de minute la locul incidentului, nu au fost de mare folos. Mai mult, în loc să-i pună la punct pe reprezentanţii salonului, aceştia au ironizat pe seama sectoristului. Culmea, totul se întâmpla în faţa camerei de luat de vederi, Alexandru fiind protagonistul emisiunii „Direct în viaţă", difuzată de TVC 21.

După patru zile, poliţistul a fost invitat la Guvern, unde a fost lăudat şi încurajat de premierul Vlad Filat, iar apoi avansat în grad de maior de către şeful de la Interne, Alexei Roibu.

A aflat de la noi că e maior

Pe Alexandru, care până ieri era căpitan de poliţie, l-am găsit în biroul său de câţiva metri pătraţi, din sediul Sectorului de Poliţie numărul 4 de la Botanica, înghesuit printre blocuri pe bulevardul Dacia. A aflat de la noi că, în curând, îşi va pune alţi epoleţi. „Nu ştiam... Nu m-am aşteptat să se implice conducerea ţării. Nu mă încurajează doar pe mine, ci şi şi pe ceilalţi colegi. Până nu demult consideram că e imposibil ca o problemă de acest fel să ajungă la un nivel atât de înalt. Acum toţi poliţiştii au înţeles că, dacă îşi fac serviciul corect, ar putea fi susţinuţi", spune timid Alexandru Ţentiu.

Agenții de circulație care l-au umilit pe sectoristul Alexandru Țentiu riscă să fie dați afară

Afirmă modest că nu este un erou şi că nu şi-ar fi dorit să ajungă vedetă peste noapte. „Sunt sigur că orice colaborator de poliţie ar fi procedat la fel. Nu mi-am făcut decât munca aşa cum trebuie", ţine să precizeze tânărul poliţist, fără pică pe colegii săi de la Poliţia Rutieră care au întârziat să vină la locul incidentului, iar apoi au făcut glume pe seama lui. „Nu-i putem măsura pe toţi cu aceeaşi prăjină şi nu-i putem băga pe toţi în aceeaşi oală. Ancheta demarată la minister îşi va spune cuvântul", crede poliţistul Ţentiu.

De zece ani la datorie

S-a angajat la MAI acum zece ani, după ce a absolvit Academia de Poliţie. La început a lucrat la Comisariatul sectorului Râşcani, în Serviciul de Patrulă şi Santinelă, apoi s-a făcut inspector de sector la Botanica. De ceva timp are în grija sa perimetrul străzilor Grădina Botanica, Sarmisegetuza, Dacia şi Burebista. Fără maşini de serviciu, atât el, cât şi colegii săi, se deplasează la locul incidentelor fie pe jos, fie cu transportul public. Are câteva solicitări pe zi. „Nu e o muncă uşoară. Nu ne pot iubi toţi cetăţenii. E şi de înţeles. Pe unii îi ajutăm, iar pe alţii, care săvârşesc infracţiuni, îi sancţionăm aşa cum spune legea", susţine tânărul.

Alexandru a fost susţinut nu doar de mai-marii ţării, ci, în primul rând, de colegii săi de sector. „Pâinea de sectorist nu e uşoară. Zi de zi avem incidente de acest fel. Nu toate cazurile ajung însă subiect de discuţii la Guvern şi MAI", se plânge unul dintre colegii lui Alexandru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite