Ploaie de bani pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat şi Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
Premierul Vlad Filat şi Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova

În ajunul alegerilor din 28 noiembrie 2010, Guvernul Republicii Moldova a semnat cu diverse instituţii ale Uniunii Europene acorduri de finanţare în valoare totală de circa 270 milioane de euro.

Ultima săptămână de campanie electorală din Republica Moldova a coincis cu o veritabilă ploaie de bani, sub formă de granturi sau credite ce urmează a fi alocate din partea Uniunii Europene.

Astfel, marţi, 23 noiembrie, şeful guvernului Republicii Moldova Vlad Filat şi Constantin Sinodyno, Director Operaţiuni Europa de Est a Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), au semnat două contracte de împrumut în valoare totală de 150 milioane euro. Un acord prevede alocarea a 75 milioane euro de către BEI pentru reabilitarea drumurilor. Proiectul va fi implementat până în anul 2014, împrumutul având o perioadă de rambursare de 18 ani, o perioadă de graţie de 5 ani, iar rata dobânzii de 3%. Al doilea acord prevede alocarea a 75 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, cu o durată de 12 ani, cu perioada de graţie de 5 ani şi rata dobânzii variabilă, de până la 3%.

Miercuri, 24 noiembrie, premierul moldovean Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, au semnat „Documentul Cadru privind Programul comprehensiv de dezvoltare instituţională pentru perioada 2011-2013". Acordul, parte integrantă a Parteneriatului Estic lansat de Uniunea Europeană, prevede acordarea a 41 milioane euro, grant nerambursabil, pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova în vederea onorării angajamentelor ce urmează a fi asumate în cadrul viitorului Acord de Asociere.

Joi, 25 noiembrie, deputații europeni au aprobat un protocol la Acordul de parteneriat și cooperare care permite Republicii Moldova să participe la mai multe programe și agenții comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securității alimentare, vamă, siguranță aviatică și altele. Această inițiativă sprijină eforturile de reformă și modernizare ale Republicii Moldova şi va permite autorităților de la Chișinău să acceseze fonduri din programul de asistență externă ENPI.

Vineri, 26 noiembrie, prim-ministrul Vlad Filat urmează să semneze un pachet de acorduri de finanţare din partea Uniunii Europene în valoare totală de 79 milioane euro.

De asemenea, săptămâna curentă a fost semnat un acord între BEI şi banca "Mobiasbanca-Groupe Societe Generale" privind deschiderea unei linii de credit în valoare de 10 milioane euro pentru un termen de 10 ani, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a decis alocarea unui împrumut de 7,75 milioane de euro companiei "Health Forever International", înfiinţată de investitorii turci şi americani pentru construcţia primului spital privat din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite