„Peripeţiile bravului soldat Švejk în Războiul Mondial", se distribuie joia viitoare cu „Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste o săptămână, nu ratați al doilea volum al operei
Peste o săptămână, nu ratați al doilea volum al operei

Primul volum al romanului „Peripeţiile bravului soldat Švejk în Războiul Mondial" se va distribui joia viitoare, 26 iulie,cu „Adevărul", la preţul de 36 de lei. Scriitorul ceh Jaroslav Hašek (1883-1923) a publicat 16 volume de nuvele şi povestiri satirice şi umoristice, înainte de Primul Război Mondial.

În timpul luptelor, a devenit prizonier de război. După eliberare a început să lucreze la un roman în şase volume, „Peripeţiile bravului soldat Švejk", dar a murit după ce le-a scris pe primele patru (publicate între 1921-1923).

Deşi neterminat, romanul este considerat o capodoperă mondială a genului satiric. Criticii au considerat că romanul lui Jaroslav Hašek este prima mare operă anti-război, precedând un alt roman contestatar „Nimic nou pe frontul de vest", de Erich Maria Remarque.

După ce a fost impresionat de ororile războiului, Hašek a inventat un personaj prin intermediul căruia crima şi viaţa de soldat se văd în toată absurditatea lor. Disciplina militară de tip austriac este disecată şi parodiată cu un umor negru mai puternic decât 1.000 de bombe.

Jaroslav Hašek a scris 1.500 de povestiri, aproape toate înscriindu-se în proza umoristică. Autorul a murit la doar 39 de ani, o vârstă la care mai avea atâtea de spus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite