Pe termen lung euro se îndreaptă spre un colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea numărului de ţări în pericol de faliment, cumulată cu o serie de decizii ale autorităţilor monetare din cadrul UE, poate provoca un colaps al economiei şi monedei europene, susţine doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.

Potrivit lui Sveatoslav Mihalache mai multe semne arată că asistăm practic la o repetare a fenomenelor economice negative din anul 2008 şi că lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală.

„Astfel în prima jumătate a anului 2008, preţurile la petrol urcau doar în sus, dolarul american scădea pe toate fronturile, pieţele emergente erau supraîncălzite, iar Băncile Centrale diversificau rezervele cu apetit în creştere. Chiar dacă economia globală era ameninţată de criză, Banca Centrală Europeană a mărit atunci rata de refinanţare. Aceasta chiar dacă Banca Federală a SUA a păstrat politica de acomodare, mărind viteza de scădere a dolarului. Totul s-a schimbat în vara anului 2008, când banca Lehman Brothers a dat faliment. Doar în două luni, cursul monedei europene s-a prăbuşit de la cotaţia de 1,6 dolari la 1,23 dolari. În prezent istoria practic se repetă", afirmă economistul.

Actul doi al tragediei „Criza economică globală" se joacă în Europa

Sveatoslav Mihalache e de părere că în timp ce piaţa financiară internaţională şi-a fixat atenţia asupra politicii monetar-creditare a Statelor Unite, datoriei SUA şi asupra cursului dolarului american, actul doi a tragediei sub denumirea "Criza Globală" este jucat în Europa.
„Istoria crizelor financiare denotă că în viitorul apropiat ne aşteaptă o serie de crah-uri europene. Or, în timp ce datoriile ţărilor periferice din cadrul UE cresc, funcţionarii şi politicienii disperaţi continuă să urmeze scenariul din anul 2008: amânarea, amânarea şi iarăşi amânarea plaţilor. Aceasta înseamnă amânarea crah-ului şi o incertitudine pentru moneda europeană şi UE. Funcţionarii şi politicienii continuă să creadă că vor găsi o cale de evoluţie de la scădere economică la o creştere rapidă şi durabilă. Pentru viabilitatea acestui scenariu este necesar de a dezvolta o viteză cosmică. În plus, numărul de „pacienţi bolnavi" din UE continuă să crească în timp ce numărul mijloacelor de tratare s-a redus.
La început a fost Grecia şi atât oficialii europeni cât şi cei greci jurau că situaţia nu este critică, în final toata lumea a trebuit sa admită că ţara este în prag de faliment. Apoi a fost Irlanda şi Portugalia, iar scenariul a fost identic, dimineaţa oficialii afirmau că totul este sub control dar seara cereau deja ajutor. Acum este rândul Spaniei", precizează expertul.

China poate
să îngroape euro

Deşi moneda europeană se află în epicentrul problemelor, cotaţia euro continuă să crească. Întrebarea logică este de ce? În opinia lui Sveatoslav Mihalache, UE continuă să caute soluţii pentru a menţine cotaţia monedei europene din cauză că este a doua monedă din lume, iar partenerii internaţionali, inclusiv China sunt cointeresaţi să ajute Europa ca să câştige din timp.
„Ce se va întâmpla însă atunci când Banca Centrală a Chinei şi alte Bănci Centrale vor refuza să mai cumpere moneda europeană?", se întreabă economistul.
Potrivit lui Mihalache decizia Băncii Centrale Europene de a majora rata de refinanţare în ciuda posibilelor consecinţe negative pentru economia europeană, poate provoca un colaps pentru euro deoarece îngroapă speranţa ţărilor periferice de ieşire din criză. „Timpul poate eroda poziţia monedei europene, deoarece aprecierea duce inevitabil la o reducere a activităţii de afaceri şi scade competitivitatea mărfurilor europene", constată expertul.

Şi Moldova va fi afectată
În opinia lui Mihalache o depreciere bruscă a euro şi mai ales o intrare în criză a Uniunii Europene va afecta grav şi economia Republicii Moldova. Or, UE este principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti. Totodată, structurile UE sunt printre principalii finanţatori ai Republicii Moldova, iar transferurile de bani de la moldovenii ce lucrează în ţările UE, contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei ţării, consideră doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite