Pe 18 NOIEMBRIE deputații aleg şeful statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a declanșat procedura de alegere a șefului statului. Propunerea a venit de la liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, și a fost votată de toți deputații cu excepția liberalilor și neafiliatului Mihai Godea.

UPDATE 17.30 Candidația la Președinție își pot deja depune dosarele la Comisia specială, care va recepționa actele până pe 15 noiembrie.

UPDATE 17.00 Liberalul Mihai Ghimpu spune că „jocul care a început poate duce la alegeri anticipate". Pe de altă parte, democratul Marian Lupu susține că nu vrea din nou alegeri și că nu se morțiș să ajungă președinte.

UPDATE: 13.46 După o pauză de o oră, deputații Alianței pentru Integrare Europeană au propus ca alegerea şefului statului să aibă loc pe 18 noiembrie. Comuniștii au căzut de acord și au votat împreună cu democrații și liberal-democrații. Liberalii au fost împotrivă. Cu toate acestea, ei și-au delegat un reprezentant în Comisia specială care va pregăti procedura și va aduna dosarele candidaților, pentru a fi siguri că totul va merge strună.

UPDATE 12.30 Comuniștii au propus ca președintele să fie ales pe 8 noiembrie. Deputații și-au luat o pauză de o oră pentru a discuta această idee.

"Alegerea şefului statului este întrebarea numărul unu pe agenda politică. Trebuie să găsim soluţia. Acest exerciţiu trebuie să aducă la mobilizarea şi responsabilizarea corpului de deputaţi. Acest subiect, din fericire sau din nefericire, mă vizează şi pe mine personal, fiind candidat la aceast post. Nu vreau ca Marian Lupus să fie piatra de discordie", a spus Marian Lupu. El a fost susţinut de fracţiunea PLDM. "Procedura trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate, pentru că în cazul unui eşec ne pomenim instant în alengeri anticipate", a declarat Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM.

Iniţiativa nu a fost susţinută însă de Partidul Liberal. Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, şi-a îndemnat colegii de Alinaţă să se mai gândească cel puţin o săptămână. "Să-l aşteptăm pe premier, care e peste hotare. Poate a înţeles ce a făcut săptămâna trecută", a replicat Ghimpu.

Doi ani fără președinte

Pe 11 septembrie, s-au împlinit doi ani de când Parlamentul nu poate alege președintele țării. Comuniștii susțin că cea mai bună candidatură rămâne cea a Zinaidei Greceanîi.Tot ea a fost înaintată de PCRM de două ori în 2009, dar nu a reușit să smulgă „votul de aur" de la opoziția de atunci, obținând doar 60 de voturi ale deputaților comuniști. După anticipatele din 29 iulie, au urmat alte două tentative. Candidatul noii majorități, ex- comunistul Marian Lupu s-a ales doar cu voturile celor 53 de parlamentari din AIE, iar în noiembrie 2010 a avut loc un nou scrutin. Între timp, Moldova a avut trei președinți interimari: Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu.

Citește și: Republica Moldova a rămas asemenea „unei familii fără tată", de doi ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite