Până la finele anului Belarus va întrece Republica Moldova în topul celor mai sărace ţări din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul socialist al preşedintelui Lukaşenka a adus la faliment economia belarusă, susţine Yaroslav Romanchuk, ex-candidat la preşedinţia acestei ţări.

Încercările de a restabili modelul sovietic de administrare a economiei în Belarus au eşuat lamentabil, scrie Yaroslav Romanciuk într-un comentariu pentru BelarusNews.
Potrivit lui Romanciuk „miracolul economic" din Belarus a fost umflat de accesul la resurse energetice ieftine din Rusia şi de posibilitatea de a vinde mărfurile belaruse pe piaţa rusească. Acum când Rusia nu mai vrea să dea resurse energetice la preţuri mai mic decât în restul lumii, statul belarus încearcă să reglementeze toate activităţile economice. Pentru a putea completa rezervele valutare, în scurt timp Belarus va fi nevoită să-şi vândă cele mai bune întreprinderi. Aceasta însă nu poate salva situaţia fără reforme reale şi structurale în economie, constată autorul.

Fostul candidat la preşedinţia belarusă aduce ca argument al falimentului modelului economic din Belarus evoluţia salariilor. Astfel la mijlocul lunii iunie 2011, salariul mediu lunar din Belarus a ajuns la doar 252 de dolari, potrivit cursului de schimb de piaţă.

Pentru comparaţie, în Ucraina, la cursul oficial de schimb pe piaţa liberă salariul mediu este de 318 de dolari. În Republica Moldova, care de mult a uitat ce este reglementarea de către stat a preţurilor şi cu atât mai mult de interdicţii la exportul de mărfuri, salariul mediu va ajunge la 285 de dolari pe lună până la finele anului. Ruşii primesc un salariu mediu de 2,8 ori mai mare, iar polonezii de aproape şase ori mai mare, decât un belarus. „Belarus foarte rapid se transformă în cea mai săracă ţară din Europa", constată Yaroslav Romanciuk.

În opinia expertului în anul 2011, PIB-ul în dolari va fi de doar 30 miliarde de dolari, sau ceva mai mult de 3.200 de dolari pe cap de locuitor. Aceasta în timp ce anul trecut acesta a fost de 54,7 miliarde dolari sau 5.760 de dolari pe cap de locuitor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite