Palatele aleşilor, de lux doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peretii Parlamentului s-au scorojit din cauza umezelii
Peretii Parlamentului s-au scorojit din cauza umezelii

SCHIMBARE Renovarea clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei s-a blocat din lipsă de bani. Conform planului, lucrările ar fi trebuit finalizate până la Revelion În ultimul an, moldovenii au plătit aproape 800 de mii de lei pentru închirierea Palatului Republicii, acolo unde s-au ţinut şedinţele parlamentarilor.

Pereţii albi ai clădirilor Preşedinţiei şi ai Parlamentului păstrează de câteva luni doar urmele notiţelor făcute cu creionul de muncitorii care trebuiau să reabiliteze construcţiile. Termenul de finalizare a renovării a fost stabilit iniţial pentru finele anului.
Uşile celor două clădiri au fost însă sigilate recent, iar lucrările au fost blocate din lipsă de bani.

MOBILA PREŞEDINTELUI, FERITĂ DE PRAF

Autorităţile şi reprezentanţii firmelor de construcţie nu ştiu când vor relua reabilitarea instituţiilor.
Mobila din biroul preşedintelui a fost acoperită cu folie din plastic, iar cele câteva trepte pentru fotoliile deputaţilor au rămas neterminate. De la oprirea lucrărilor, pe cele două şantiere au mai rămas doar mormanele de ciment, nisip, câteva unelte de lucru, supravegheate de câţiva paznici.

Mobila din biroul presedintelui a ramas neatinsa in timpul protestelor din aprilie

Foto: Mobila din oficiului preşedintelui a rămas neatinsă în timpul protestelor din aprilie

Din lipsă de activitate, şeful de şantier de la Parlament admiră planurile pe hârtie. „Prin octombrie am trasat cablurile de telefon şi de atunci ne-am oprit munca", spune Petru Bolea. „Am spus de mai multe ori că demnitarii s-ar putea muta în noua clădire până la Revelion. Din păcate, până acum, am reuşit doar să tencuim pereţii. Lucrările s-au stopat din lipsă de bani", a declarat Anatol Cerba, vicedirectorul Serviciului Asistenţă Beneficiari la Obiecte Sociale (SABOS), instituţie care reprezintă Guvernul în procesul de reconstrucţie a celor două edificii.
Alexandru Guţu, directorul firmei care se ocupă de renovarea Parlamentului, susţine că planurile s-au schimbat foarte repede. „Deodată s-a oprit toată finanţarea. Ceea ce planificam dimineaţa se schimba seara. Dacă am avea banii, am termina lucrările în jumătate de an", afirmă Guţu. Pentru finalizarea lucrărilor, compania pe care o conduce ar mai avea nevoie de 130 de milioane de lei.

CALORIFERE DIN BELGIA, ASCENSOARE DIN GRECIA

Guţu susţine că pe lista cu dotări a clădirii Parlamentului sunt incluse calorifere fabricate în Belgia. „Şi în Europa se schimbă preţurile, iar ca să lucrăm ne trebuie bani. Altfel, pot creşte preţul materialelor şi ne ridică şi nouă facturile pentru Guvern", spune directorul companiei.
De aceeaşi părere este şi Ion Cantarajiu, directorul firmei care se ocupă de reaparaţia Preşedinţiei. „Aproape jumătate din lucrări au fost terminate. Totul ar fi gata în patru luni dacă am avea bani. Pe lista de achiziţii avem tercute ascensoare din Grecia, dar nu le putem cumpăra", a spus Cantarajiu. ;

Clădiri distruse la 7 aprilie 2009

image

Foto: Petru Bolea, şef de şantier la Parlament

Cele două clădiri în care lucrează parlamentarii şi angajaţii Preşedinţiei au fost devastate în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. La acea dată, cei ieşiti în stradă au luat cu asalt ambele instituţii, au aruncat cu ouă în ele. După ce manifestarea a degenerat într-o adevărată revoltă, oamenii au aruncat în imobile cu pietre scoase din pavajul din faţa instituţiilor. Tinerii au reuşit atunci să intre în cele două clădiri distrugând mobilierul. Pierderile evaluate în urma distrugerii Parlamentului şi a Preşedinţiei se ridică la peste 120 de milioane de lei.

CARE SUNT DOTĂRILE

Potrivit planurilor de reabilitare, Parlamentul ar trebui dotat cu fotolii albe din piele, iar podelele Preşedinţiei făcute din marmură. Deocamdată,
n-au fost finisaţi nici pereţii.

Au alocat doar o treime din bani

image

Foto: Candelabrul de la Preşedinţie este singurul obiect care uneşte prezentul de trecut

În acest an, pentru reabilitarea celor două clădiri a fost prevăzută în bugetul de stat suma de 50 de milioane de lei. Planurile făcute de autorităţi pe hârtie nu s-au regăsit însă şi în finanţarea propriu-zisă.

BANI CÂT PENTRU JUMĂTATE DIN ŞCOLI

Astfel, pentru şantierul de la Preşedinţie au fost alocaţi doar 9 milioane de lei, iar pentru Parlament circa 12 milioane de lei.
Renovarea celor două clădiri costă peste 400 milioane de lei, adică jumătate din bugetul alocat anul acesta de Primăria Chişinău pentru şcoli. Într-un an şi jumătate de când s-au început lucrările la cele două instituţii de stat, Guvernul a reuşit să aloce doar o treime din sumă.
„Pentru 2011 au fost prevăzuţi 50 de milioane de lei în buget, dar nu se ştie dacă se va aproba", spune Anatol Cerba, reprezentantul SABOS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite