PĂCATELE ALIANŢEI Consilieri de la PLDM, PD şi PL au votat de multe ori împreună cu PCRM. Vezi cum arată noua hartă a Republicii Moldova, după culorile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce liderii Alianței pentru Integrare Europeană au tărăgănat semnarea unui acord, reprezentanții din teritoriu au călcat strâmb și au bătut palma cu comuniștii.

După alegerile locale din 5 iunie, Alianța pentru Integrare Europeană deținea, cel puțin teoretic, majoritatea în 27 de raioane. Liderii de la Chișinău au promis atunci că vor semna un acord de constituire a AIE în teritoriu, care va stabili principiile de formare a coalițiilor în raioane. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg. În timp ce fruntașii de la centru s-au certat ba de la fabrica de pâine, ba de la cazinouri și au dat vina unii pe alții că tergiversează semnarea documentului, reprezentanții locali ai celor trei partide au făcut propriile socoteli și s-au combinat în tot felul de coaliții pestrițe, obținând doar 21 de raioane.

La Anenii Noi și Florești, bunăoară, au fost aleși președinți de raioane comuniști cu ajutorul consilierilor democrați, care au fost ulterior excluși din partid. Votul PD-PCRM s-a atestat și la Fălești și Ștefan Vodă. Liberal-democrații au votat împreună cu comuniștii la Edineț, Briceni, Sângerei și Criuleni. Chiar și cei mai înverșunați anticomuniști, liberalii, au „păcătuit" la Rezina, Căușeni, precum și la Ialoveni, singurul raion cu președinte ales din partea PL.

Click aici să vezi cum arată noua hartă a culorilor politice din raioanele Republicii Moldova

În unele cazuri, fracțiunile democrate s-au boicotat între ele și s-au acuzat reciproc de trădare. Au fost însă și „cazuri fericite", cum ar fi Soroca și Râșcani, unde consilierii AIE au semnat propriile acorduri de colaborare pentru următorii patru ani. În alte raioane, „aliații" au reușit să atragă de partea lor comuniștii pentru a-și vota reprezentanții, așa cum s-a întâmplat la Taraclia și Orhei.

Cele mai multe raioane au revenit Partidului Liberal Democrat din Moldova (14), urmat de Partidul Comuniștilor (zece). Democrații au devenit președinți în șase unități administrative, iar Partidul Liberal a pus mâna pe un singur raion. Incertă rămâne doar situația din Cantemir, conducătorul căruia ar putea fi ales abia săptămână viitoare.

COALIȚII LA UN PAHAR DE VIN


Analiștii politici susțin că liderii AIE nici nu aveau de gând să semneze un acord pentru crearea coalițiilor locale. „Ideea a fost abandonată încă înainte de campania electorală. Interesele şi aşteptările partidelor au fost diferite din start, iar situația din alianţă a devenit tot mai tensionată. Liderii erau conştienţi că situația din teritoriu poate depăşi capacităţile lor de a controla acest proces", declară Viorel Cibotaru de la Institutul European pentru Studii Politice.

Unii experți spun că nici nu era nevoie de un astfel de pact, care ar fi însemnat o imixtiune în autonomia locală. „Politicienii pledează pentru democratizarea țării, dar uită că și în partide ar trebui să existe democrație", afirmă Arcadie Barbăroșie de la Institutul de Politici Publice. În plus, în cazul alegerilor locale, accentul se pune pe persoane concrete, și mai puțin pe apartenența politică. „În raioane oamenii se cunosc între ei, mulți sunt prieteni, cumetri și se pot înțelege la un pahar de vin", explică analistul.

După ce partidele și-au ocupat locurile ca piesele într-un puzzle pe harta țării, specialiștii recomandă liderilor AIE să vină cu un mesaj comun. „Este nevoie de o blagoslovenie formală, pentru ca să fie susţinută cât de cât alianţa la nivel local. Dacă nu se va face asta, oamenii vor simţi o libertate şi vor fi tentați să treacă la alte partide", sugerează Viorel Cibotaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite