PRESA de la Tiraspol: Şeful reprezentanţei Gazprom în Moldova, moldoveanul Ghenadii Abaşchin a devenit cetăţean al Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de publicaţii din autoproclamatei rmn au anunţat că fostul şef al companiei Moldovagaz ar fi obţinut cetăţenia regiunii.

Autorităţile de la Tiraspol iau acordat cetăţenie lui Ghenadii Abaşchin, şeful reprezentanţei concernului rus Gazprom în Republica Moldova, anunţă publicaţia Profsoiuznîe Vesti din Transnistria.
Potrivit ziarului acest pas poate fi explicat doar prin intenţia Moscovei de a-l înainta în postul de premier al regiunii separatiste, funcţie ce va fi instituită începând cu 1 ianuarie 2012. Pentru a ajunge în această funcţie însă e nevoie să ai cetăţenie transnistreană.
Autorii susţin că Abaşchin ar fi persoana „ideală pentru acest post". O altă versiune vehiculată de publicaţie este administrarea fluxurilor financiare din dintre regiune şi Rusia, în special cu Gazprom. De notat, că regiunea a acumulat o datorie de peste 2,5 miliarde de dolari faţă de Gazprom.

Ghenadii Abaşchin a spus că informaţia este un zvon şi nu are ce comenta.
Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice susţine că în acest spaţiu totul este posibil. Totodată, Oazu Nantoi a precizat că „Ghenadii Abaşchin nu este o persoană care ar fi gata să facă un asemenea pas, pentru că moare de foame, ci pentru a obţine anumite beneficii".

Curios este că iniţial ştirea privind obţinerea cetăţeniei autoproclamatei rmn a fost publicată de mai multe agenţii şi siteuri de la Chişinău şi Tiraspol, dar peste câteva ore au şters informaţia.
Potrivit unor surse autorităţile separatiste utilizează frecvent presa locală pentru a lansa informaţii greu de verificat.

De notat că Ghenadii Abaşchin a fost în anii 2002-2008 preşedintele Moldovagaz, cea mai mare companie din Republica Moldova. De la finele anului 2009 este şeful reprezentanţei Gazprom în ţara noastră, iar în prezent face parte şi din Consiliul de Administraţie al Moldovagaz, reprezentând interesele gigantului rus al gazelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite