PREGĂTIRI Autobuzele întârzie în satele rămase fără şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei săptămâni înainte de 1 septembrie, autoritățile nu sunt încă pregătite de noul an de studii. Drumurile nu au fost reparate, iar mulți dintre elevii din țară nu vor avea transport care să-i ducă la școală.

„Dacă nu reușim să cumpărăm autobuze, asta înseamnă că trebuie sa alocăm bani pentru ca unitățile de transport să fie închiriate, până la momentul procurării. Ceea ce ține de drumuri, până la perioada rece a anului, trebuie să intensificăm acțiunile de reparație", a cerut ieri premierul Vlad Filat.
Ministrul Educației, Mihail Șleahțițchi, a găsit o scuză în întârzierea reformei învățământului. „Nu știm câte școli vor fi închise. Nu depinde de noi. Am propus autorităților publice locale să ia aceste decizii", a spus ministrul.

El a declarat pentru „Adevărul" că problema autobuzelor va fi rezolvată treptat. „În luna mai am organizat o licitație, fiind procurate peste 70 de unități de transport. Acestea vor fi plătite parțial de noi și parțial de Banca Mondială. În continuare vom mai procura și închiria unități de transport care vor trebui să corespundă unor criterii", a mai spus Șleahtițchi.
În total, vor trebui procurate 234 de autobuze, iar prețul fiecăruia se ridică la un milion de lei.

Potrivit planului naţional de acţiuni pentru implementarea reformei structurale în educaţie, autorităţile intenţionează să optimizeze în următorii trei ani 1.044 de clase şi 378 şcoli, acţiune ce va permite economisirea a 230 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite