(P) Cel mai bun aeroport al anului din ţările CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai bun aeroport din spațiul CSI
Cel mai bun aeroport din spațiul CSI

Avem cel mai bun aeroport din Comunitatea Statelor Independente! Aceasta este aprecierea dată de experţi, pentru al cincelea an consecutiv, Aeroportului Internaţional Chişinău.

La 29 mai 2012, în oraşul Moscova, echipei Aeroportului Internaţional Chişinău, i-a fost înmînată cupa în concursul „Cel mai bun aeroport al anului din ţările CSI", dintre aeroporturile cu traficul de pasageri de până la 1 mln per an.

Acordarea acestei distincţii reprezintă o recunoaştere a eforturilor şi rezultatelor obţinute de către Aeroportul Chişinău pe parcursul perioadei de gestionare 2011 - 2012, atât în ceea ce priveşte procesul de modernizare al serviciilor prestate, cât şi în privinţa creşterii permanente a traficului internaţional de pasageri. În anul 2011, numărul pasagerilor deserviţi a constituit 1.045.975, cu 11,6% mai mult decît în anul precedent. Aceasta este o cifră record în istoria Aeroportului Chişinău. De menţionat este faptul că orarul de vară al anului 2012 suferă schimbări esenţiale, numărul frecvenţelor săptămânale majorându-se cu 28. Au fost deja lansate destinaţiile noi spre Milano Bergamo şi Veneţia. În acelaşi timp companiile aeriene îşi lărgesc în continuare harta zborurilor.

image

FOTO: Expoziție dedicată Aviației Generale în Moldova

Totodată, în contextul negocierii Acordului de aderare a Republicii Moldova la Spaţiul Unic European Aerian (ECAA), acord ce se preconizează a fi semnat în iunie 2012, Aeroportul Internaţional Chişinău a întocmit o nouă politică de stimulare a companiilor aeriene.

Aceasta este menită să contribuie la facilitarea şi înteţirea traficului aerian între Moldova şi Uniunea Europeană, prin sprijinirea companiilor care lansează destinaţii noi. Aşadar, dacă până acum pentru o aeronavă de tip Airbus 320, cu o capacitate de 180 locuri, MTOW - 71,5 tone, la un nivel de 75% al factorului de încărcare al aeronavei (130 pasageri), compania aeriană trebuia să achite 28,51 euro per pasager pentru o călătorie tur-retur, politica de stimulare nouă presupune reducerea acestei cifre până la 11,48 euro per pasager. O reducere de 90% de la taxa de aterizare este oferită la fiecare zbor inaugural, atunci cînd este lansată o destinaţie nouă.

image

Foto: Business Lounge pentru pasagerii din clasă business

În perioada 2011 - 2012 activitatea Aeroportului Internaţional Chişinău a fost orientată prioritar spre creşterea calităţii serviciilor prestate şi asigurarea unui confort maxim pasagerilor şi partenerilor noştri. Printre realizările recente ale Aeroportului Chişinău se numără: lansarea noului website al aeroportului + versiunea mobilă a acestuia şi crearea unui gong personalizat, cu specific naţional. Totodată, aeroportul depune eforturi în vederea consolidării relaţiilor cu publicul prin intermediul social media şi organizarea de evenimente. În acest sens, a fost lansată pagina de Facebook a companiei - Chisinau International Airport, unde cei interesaţi pot afla noutăţile de ultimă oră din viaţa aeroportuară şi pot comunica în mod interactiv cu reprezentanţii aeroportului.

La 5 martie 2012, Aeroportul Internaţional Chişinău a devenit deţinătorul Sistemului Integrat de Management al Calităţii, primind patru certificate multaşteptate ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001 şi OHSAS 18001:2007, cu acreditare internaţională în domeniile managementului calităţii, de mediu, securităţii informaţionale şi protecţiei sănătăţii şi securităţii ocupaţionale. În procesul integrării europene, calitatea şi managementul calităţii reprezintă subiecte importante. Aeroportul Chişinău este prima companie pe piaţa aeronautică a Republicii Moldova, care a primit certificatele ISO ale sistemului de management integrat, acestea constituind o dovadă sigură a unui management eficient, aplicat în cadrul întreprinderii.

1

FOTO: Fluxul de pasageri, din 2001 până în 2011

La începutul anului 2011, Aeroportul Internaţional Chişinău a obţinut Certificatul de Acreditare privind emisiile reduse de CO2. La momentul actual, doar 30 de aeroporturi din Europa, inclusiv cele din Budapesta, Bruxelles, Zurich, Oslo, au obţinut o astfel de acreditare. Acesta este un standard european pentru aeroporturi, iar aderarea oricăruia la „Airport Carbon Accreditation Scheme", patronată de ACI Europe, este un eveniment în sine. ACI Europe, cu sediul la Bruxelles, este singura asociaţie profesională a operatorilor aeroportuari, ce reprezintă interesele a 400 de aeroporturi din 46 de ţări. De menţionat este faptul că, Aeroportul Internaţional Chişinău este primul din Europa de Est şi spaţiul CSI care a căpătat certificatul nominalizat, acest eveniment fiind menţionat şi mediatizat chiar de ACI Europe.

O altă reuşită a Aeroportului este introducerea Sistemului automatizat de anunţuri vocale în aerogară. Au fost traduse anunţuri vocale pentru informarea pasagerilor privind cursele aeriene în 14 limbi: turcă, greacă, ungară, bulgară, germană, franceză, portugheză, spaniolă, italiană, ebraică, ucraineană, engleză, letonă, rusă. În total, au fost înregistrate 600 de anunţuri vocale, astfel încât fiecare pasager să beneficieze de informaţiile necesare în limba de stat a punctului de destinaţie, precum şi în limbile română şi engleză.

Începând cu 25 noiembrie 2011, vizitatorii Aeroportului Internaţional Chişinău au posibilitatea de a urmări aterizările şi decolările aeronavelor, operaţiunile de handling şi desfăşurarea întregului spectru de activităţi aeronautice în timp real. Viaţa aeroportului în detalii poate fi descoperită de pe noua platformă de vizionare „At the top". Proiectarea platformei de vizionare pe acoperişul clădirii Aeroportului a avut drept scop crearea unui spaţiu inedit, unde fiecare doritor va avea posibilitatea să-şi petreacă timpul, delectându-se cu priveliştea magnifică care se deschide de sus.

Tot în 2011, s-a desfăşurat Prima ediţie a expoziţiei dedicate Aviaţiei Generale în Moldova, care a avut loc în ziua de 25 septembrie 2011, fiind găzduită de Aeroportul Internaţional Chişinău. Pentru prima dată în Republica Moldova cele mai mici şi mai atrăgătoare avioane din ţară şi de peste hotare au fost concentrate în acelaşi loc, pentru a fi admirate de publicul pasionat de aviaţie şi senzaţii tari. Evenimentul a fost destinat în special persoanelor care preferă stilul extravagant de viaţă, entuziaştilor şi profesioniştilor din domeniul aviaţiei generale, evenimentul a oferit oapseţilor şansa unică de a admira diverse tipuri de aeronave uşoare, ultrauşoare, turboprop-uri, helicoptere şi business jet-uri. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenţia publicului asupra existenţei acestui tip de aviaţie (aviaţia generală). Avantajele aviaţiei generale ar fi posibilitatea de a ajunge rapid de la un punct A la un punct B precum şi posibilitatea de a-ţi împlini visul de a pilota un avion.

Pe parcursul timpului am învăţat că aprecierea şi loialitatea sunt cuvintele-cheie pentru succesul parteneriatului cu pasagerii noştri, prin urmare am identificat necesitatea introducerii unor noi servicii inovative ce sporesc calitatea, ospitalitatea şi confortul acestora. De aceea, la începutul anului 2012 au fost lansate lucrările de renovare şi modernizare a terminalului VIP, iar în aeroport a fost deschis un Business Lounge pentru pasagerii de clasă business ai companiilor aeriene.

Evenimentul în cadrul căruia a avut loc decernarea premiului de „Cel mai bun aeroport al anului din ţările CSI" a fost organizat de către „Asociaţia Aeroport" - cea mai mare şi prestigioasă organizaţie a aviaţiei civile de pe teritoriul ţărilor CSI. Scopul primordial al concursului constă în stimularea aeroporturilor care au înregistrat rezultate notorii în activitatea de producere, contribuind substanţial la dezvoltarea aviaţiei civile, creând, totodată, un cadru investiţional favorabil pentru acestea.

Participarea Aeroportului Internaţional Chişinău la concursul menţionat, precum şi atribuirea repetată a distincţiei în concursul „Cel mai bun aeroport al anului din ţările CSI", confirmă nivelul înalt de profesionalism al angajaţilor întreprinderii aflate în curs de dezvoltare.

„Această victorie este rezultatul muncii asidue a echipei noastre, care este orientată spre menţinerea unui nivel înalt de deservire a pasagerilor, al siguranţei zborurilor, precum şi atragerea unui număr mare de investitori. Suntem toţi preocupaţi 24 din 24 de atingerea rezultatelor planurilor noastre ambiţioase. Câştigarea premiului în concursul „Cel mai bun aeroport al anului din ţările CSI" constituie confirmarea muncii şi efortului depus", a menţionat domnul Petru Jardan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite