CHIŞINĂU: Ostaşi români rămaşi pe veci în Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Eroilor Români de la Ţiganca, raionul Cantemir, inaugurat în 2006, după reamenajare
Cimitirul Eroilor Români de la Ţiganca, raionul Cantemir, inaugurat în 2006, după reamenajare

De Ziua Eroilor, la Cimitirul de la Ţiganca, oameni de pe ambele maluri ale Prutului i-au cinstit pe cei 100.000 de soldaţi căzuţi în timpul celor două războaie mondiale. În Moldova sunt sute de locuri unde aceştia îşi dorm somnul de veci, multe rămase în paragină din perioada sovietică.

„Ţiganca" este cel mai mare cimitir al eroilor români. Acolo sunt îngropaţi peste o mie de ostaşi decedaţi în luptele crâncene din iulie 1941. În perioada sovietică, pe morminte a fost construită o fermă de vaci, osemintele fiind împrăştiate de buldozere. Cimitirul a fost restabilit abia în 2006, iar la inaugurare a participat şi Regele Mihai I al României.

În perioada sovietică s-a făcut tot posibilul pentru a şterge aceste locuri de pe faţa pământului. Multe dintre ele au fost descoperite graţie unui grup de basarabeni care, acum opt ani, a început să cutreiere Moldova pentru a găsi unde îşi dorm somnul de veci ostaşii români. În acelaşi timp, voluntarii au făcut cercetat în arhive, inclusiv la Ministerul de Interne, unde până acum an nimeni nu avea acces.

După ce au identificat mai multe cimitire părăsite, Vitalie Ciobanu, directorul Muzeului Militar din Chişinău, Sergiu Cataraga, profesor universitar, şi pictorul Iurie Caminschi au apelat la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. „Nimeni până atunci nu acorda atenţie acestor locuri. Toate cimitirele erau în paragină", spune Iurie Caminschi. Apoi cercetătorii au sensibilizat autorităţile publice locale şi lucrurile s-au mişcat din loc.

PUNCT DE COLECTARE
A VITELOR, PE OSEMINTE

„Au fost renovate cimitirile din localităţile Micleuşeni, Cania, Vărzăreşti, Călăraşi, Epureni, Ţiganca. Anul acesta sperăm să fie inaugurat şi cimitirul din satul Horodişte, raionul Rezina, unde au fost înhumaţi 21 de ostaşi români", a precizat Iurie Caminschi. Încă în 2004, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a promis să îngrijească locurile unde zac eroi români decedaţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cimitirul militar din Ialoveni a fost inaugurat în 2007. Acolo au fost găsite 20 de morminte. Consilierul raional Valeriu Ţurcanu crede că numărul ostaşilor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei este mult mai mare. „Nu este exlus ca aici să fi fost gropi comune", a spus alesul local. Susţinuţi de Consiliul Mondial Român, localnicii au instalat o troiţă şi cruci noi, căci cele vechi au fost distruse în perioada sovietică. Recent, aici a fost construită şi o biserică ortodoxă cu hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Acest cimitir a fost iniţial amenjat de bunelul regretatului scriitor Andrei Vartic, primar în acea perioadă. După venirea sovieticilor, mormintele au fost distruse, fiind amenajat un punct de colectare a vitelor.

image

Cimitir vândut la licitaţie

Zeci de oameni participă, astăzi, la o slujbă de pomenire în cinstea eroilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale şi care au fost înhumaţi în Cimitirul Eroilor din sectorul Botanica din Chişinău.

Singurul cimitir militar din Capitală este în paragină. Colonelul în rezervă Andrei Covrig spune că acesta a fost amenajat în anii 1927-1938. În 1944 locul de veci a fost distrus. Sovieticii au construit pe oseminte o clinică. Acum câţiva ani, în acest loc a fost instalată o cruce din lemn pe care e scris „Glorie eroilor Armatei Române". În prezent, cimitirul e plin de gunoaie.

Se spune că în sectorul Botanica al Capitalei au fost îngropaţi 95 de ostaşi români. „Terenul unde s-a aflat cimitirul a fost vândut pe când primar al Chişinăului era Serafim Urechean. L-a cumpărat un cetăţean al României", spune Iurie Caminschi. O soluţie ar fi, susţine pictorul, ca Primăria să anuleze decizia, căci există o lege prin care se interzice vânzarea cimitirelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite