ARHIVELE COMUNISMULUI Operaţiunea „Nord“: deportarea în masă a „sectanţilor“ basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martorii lui Iehova din RSS Moldovenească au contribuit la creşterea producţiei forestiere a Uniunii Sovietice
Martorii lui Iehova din RSS Moldovenească au contribuit la creşterea producţiei forestiere a Uniunii Sovietice

La 1 aprilie 1951, în zorii zilei, 723 de familii din RSS Moldovenească, reprezentanţi ai cultului religios iehovist, au fost încărcate în marfare şi trimise în Siberia.

Cel de-al treilea val de deportare în masă a basarabenilor, cunoscut ca operaţiunea „Sever" („Nord", denumită astfel după zona în care locuiau preponderent persoanele ce urmau să fie încărcate în vagoane) a fost bine organizată la indicaţia Moscovei. La ea au participat 1.948 de militari din cadrul Ministerului Securităţii de Stat (MSS) al RSSM, 546 de lucrători operativi ai MSS, 275 de miliţieni, inclusiv 750 de activişti locali. Pentru transportarea la gară au fost folosite 415 maşini, ulterior deportaţii fiind îmbarcaţi în două eşaloane sau 135 de vagoane.

În Uniunea Sovietică sectele erau considerate ilegale de autorităţi, deoarece nu erau controlate de partid (în cazul RSS Moldoveneşti, de organele de securitate, dar şi de împuternicitul Consiliului pentru Afacerile Cultelor Religioase). Potrivit estimărilor securităţii moldoveneşti, în 1947 numărul adepţilor cultului iehovist era de până la 2.500 de persoane, majoritatea locuind în judeţele Bălţi şi Soroca (raioanele Lipcani, Briceni, Brătuşeni, Edineţ, Râşcani, Târnova).

SCRISOARE LUI STALIN

Subiectul deportărilor martorilor lui Iehova i-a fost comunicat lui Stalin încă în luna octombrie 1950. La acea dată, ministrul Securităţii de Stat al URSS, V.S. Abakumov, argumenta printr-o notă informativă intitulată: „Cu privire la necesitatea deportării din regiunile de vest ale Ucrainei şi Belorusei, din RSS Moldovenească, RSS Letonă, RSS Lituaniană şi RSS Estonă a membrilor secţiei antisovietice a iehoviştilor şi membrilor familiilor acestora".

Scene asemănătoare au avut de înfruntat şi moldovenii la 1 aprilie 1951

Foto: Scene asemănătoare au avut de înfruntat şi moldovenii la 1 aprilie 1951/ www.ausstellung-zwangsarbeit.org

Ca urmare, Stalin a dispus ca deportarea să aibă loc în luna martie-aprilie 1951, iar Abakumov i-a reamintit conducătorului URSS, la 19 februarie 1951, printr-o depeşă şi un proiect de hotărâre de guvern, despre decizia luată în octombrie. La scurt timp, proiectul propus de V. S. Abakumov a fost aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri al URSS din 3 martie 1951, dublată de Ordinul MSS al URSS nr. 00193, din 5 martie 1953.

GALERIE FOTO Vezi cine au fost preoţii basarabeni, confraţi de gulag cu scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn

Cum a fost ciopârţită Basarabia prin formarea RSSM?

DOSARELE COMUNISMULUI Locurile unde călăii NKVD au masacrat mii de moldoveni. Peste 3.400 de basarabeni au fost împușcați

ARHIVELE COMUNISMULUI Basarabeni în Corpul rus de pază. Vezi GALERIA FOTO!

Pentru a cunoaşte istoricul şi structura organizatorică a sectei, la 10 martie 1951, securitatea din RSSM a redactat şi a trimis la Moscova, dar şi şefilor de la Chişinău, o notă, în care erau menţionate direcţiile principale de „activitate antisovietică" ale martorilor lui Iehova. Potrivit lor, acestea erau: a) difuzarea de zvonuri răutăcioase despre căderea inevitabilă a puterii sovietice şi instaurarea unei conduceri teocratice; b) renunţarea la obligativitatea serviciului militar; c) agitaţie împotriva colectivizării; d) neparticiparea la scrutine şi convingerea tinerilor să nu se înscrie în organizaţii de tineret (comsomol). În document se mai menţiona că „activitatea antisovietică" a sectei se desfăşoară prin intermediul întrunirilor neaprobate, unde era difuzată literatură americană, se purtau discuţii particulare cu persoanele din sectorul repartizat fiecărui membru pentru a-i converti la iehovism.

PREGĂTIREA DEPORTĂRII

Având „baza legală", la 24 martie, ministrul Securităţii de Stat al RSSM, generalul Mordoveţ, şi împuternicitul MSS al URSS, generalul Misiurev, au aprobat „Planul de acţiuni privind deportarea membrilor activi ai sectei antisovietice ilegale a iehoviştilor şi a familiilor lor".

Potrivit acestuia, urmau să fie deportate 700 de familii, cu un număr total de circa 2.400 de persoane. Operaţiunea trebuia să fie executată de echipe formate din şeful grupului operativ, trei soldaţi şi doi activişti - reprezentanţi ai comitetului executiv al sovietului de deputaţi raional. Fiecare grup avea misiunea să ridice două familii şi să le transporte până la gară. Activiştii din partea locului urmau să întocmească lista bunurilor familiilor ridicate. Îmbarcarea în vagoane a fost stabilită să aibă loc la nodurile de cale ferată Bălţi, Donduşeni şi Lipcani.

Numărul de persoane deportate, pe raioane

Pentru a se asigura că operaţiunea din RSS Moldovenească se va desfăşura cu succes, au fost trimişi în ajutor 15 ofiţeri de rang înalt din diferite regiuni ale URSS, alţi 15 se aflau în rezervă, iar paza hotarului a fost întărită. Tot la 24 martie 1951, Consiliul de Miniştri al RSS Moldoveneşti a adoptat hotărârea nr. 00288 ss (strict secretă) „Cu privire la confiscarea şi comercializarea bunurilor celor deportaţi din RSS Moldovenească".

„OPERAŢIUNE ÎNCHEIATĂ CU SUCCES"

Deportarea sectanţilor a început la ora 4.00 în dimineaţa zilei de 1 aprilie şi s-a încheiat la ora 20.00. Iniţial în liste au fost incluse 14 raioane cu următorul număr de sate, familii şi persoane, după cum urmează în tabela alăturată.

Mersul operaţiunii a fost monitorizat de autorităţi la ora 8.00 dimineaţa, la 10.00, la 12.00 şi la 14.00. Astfel, se anunţa că la ora 8.00 dimineaţa, din numărul total de familii incluse în liste, încă nu fuseseră ridicate 97 de familii din raionul Lipcani, 20 din raionul Briceni, 7 din Brătuşeni, 23 din Briceni, 2 din Râşcani şi câte o familie din Sângerei şi Floreşti. În total, 142 familii. Situaţia s-a îmbunătăţit la ora 10.00, când se raporta că doar 57 de familii nu fuseseră luate de acasă, iar la ora 12.00 rămâneau 38 de familii. La ora 14.00 operaţiunea practic fusese încheiată.

ARHIVELE COMUNISMULUI „De ce tac ziarele când moldovenii mor de foame?"

ARHIVELE COMUNISMULUI Pentru ce erau judecați oamenii în URSS. Vezi GALERIA FOTO!

ARHIVELE COMUNISMULUI „Limba moldoveneasca" românizată în filmele sovietice

ARHIVELE COMUNISMULUI Vezi cine a fost transnistreanul care „a românizat moldovenii"

În noaptea de 1 spre 2 aprilie, Misiurev şi Mordoveţ raportau locţiitorului MSS al URSS, generalului Ogolţev, că „operaţiunea de deportare a membrilor secţiei antisovietice a iehoviştilor şi a familiilor lor din RSSM s-a încheiat. Au fost ridicate şi îmbarcate în vagoane 723 de familii, cu un număr total de 2.617 persoane. Deportaţii erau repartizaţi astfel: 808 bărbaţi, 967 de femei şi 842 de copii până la vârsta de 15 ani. Eşaloanele vor porni spre destinaţie în noaptea de 1 spre 2 aprilie. Primul eşalon va fi trimis pe data de 2, la ora 00.18 minute, iar al doilea - la ora 00.40".

La 13 şi 14 aprilie, deportaţii au ajuns la locul de destinaţie, fiind predaţi Direcţiei MSS pentru regiunea Tomsk, ulterior fiind plasaţi şi în regiunile Irkutsk, Kurgan, Novosibirsk, Tiumeni şi Celeabinsk. Potrivit datelor din arhivă, în drum spre Siberia o persoană a murit şi s-au născut patru copii.

Iehoviştii ştiau ce soartă îi aşteaptă

Potrivit informaţiilor operative, reprezentanţii sectei ştiau că urmează să fie deportaţie. Astfel, la 23 martie, secţia Briceni a MSS, prin intermediului informatorului „Zub", înştiinţa organele securităţii centrale: „Venind de la piaţă, am întâlnit-o pe iehovista M., care mi-a spus că la Briceni au venit opt colaboratori ai securităţii din Chişinău, pentru a pregăti o operaţiune ca cea din 1949, şi că vor fi deportaţi toţi martorii lui Iehova [...], care au contacte cu persoane de peste hotare, de unde primesc colete".

La întrebarea lui „Zub" de unde cunoaşte astfel de informaţii, M. i-a spus că e secret, adăugând: „Iată de ce controlează starea sanitară a caselor nu lucrătorii sanepidului, dar cei ai miliţiei. Aceştia au venit primii la mine. Predicătoarele noastre V. şi G. au început deja să-şi vândă averea şi se pregătesc de deportare".

Secţia Edineţ a MSS, la 25 martie, informa că cineva cu numele de cod „Vladimir" l-a întrebat pe unul dintre martorii lui Iehova de unde ştie că vor fi expulzaţi, la care ultimul a răspuns: „Nu se cunoaşte data când vom fi deportaţi, însă este sigur că aşa va fi". Solicitat de «Vladimir» pentru a-şi spune părerea cum trebuie să procedeze, martorul lui Iehova l-a sfătuit să nu fugă, să se pregătească şi să aştepte deportarea".

A vândut casă pentru a aduna bani

Tot la 25 martie informatorul „Sedoi" aducea la cunoştinţă secţiei Edineţ a MSS că, la 16 martie 1951, în comuna Brânzeni a avut loc o consfătuire regională a reprezentanţilor cultului iehovist, la care au participat activişti din mai multe sate. Aici, lor li s-a spus că vor fi deportaţi. „Sedoi" mai informa că unii membri ai sectei au început deja să-şi vândă averea. De exemplu, unul dintre martorii lui Iehova din satul Volodeni şi-a vândut casa cu 5.000 de ruble, spunând: „Dacă ne vor ridica, cel puţin voi avea bani".

În fine, la 27 martie, informatorul „Veselkov" anunţa organele securităţii că, fiind invitat să participe la un cerc dramatic din cadrul spitalului raional, maiorul Molcean, colaborator al secţiei MSS Briceni, a refuzat, argumentând că de o lună are mult de lucru şi va fi ocupat încă o lună. Cei care au auzit dialogul au tras concluzia că secţia MSS are unele planuri deosebite.

P.S. În acest studiu au fost folosite unele materiale din lucrarea dlui Valeriu Pasat „RSS Moldovenească în epoca stalinistă 1940-1953" fapt pentru care îi mulţumim.

Cum a furat KGB ordinele româneşti

GALERIE FOTO Cum colabora Securitatea din România cu KGB (I)

"Spionul României" Gheorghe Briceag şi grupul antisovietic din Costeşti

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite