Onoruri făurarilor Independenței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputații care și-au pus semnătura pe actul de naștere al Republicii Moldova ar putea beneficia de anumite facilități. Un proiect de lege în acest sens, propus de un grup de liberal-democrați, a stârnit dezbateri aprinse ieri în Parlament.

Parlamentul a dezbătut ieri, timp de câteva ore, o lege ce-ar urma să stabilească o serie de privilegii pentru deputații care au semnat la 27 august 1991 Declarația de Independență a Republicii Moldova. Potrivit proiectului, foștii aleși ai poporului vor primi adeverințe și insigne, vor beneficia de asistenţă medicală specială gratuită și vor ridica la pensie o alocație în mărime de 25% din salariul actualilor parlamentari. De asemenea, ei vor putea asista la ședințele autorităților și vor fi primiți fără rând în audiență.

Proiectul a fost înaintat de cinci liberal-democrați. „E o datorie de onoare la 20 de ani de la semnarea Declarației de Independență să venim cu o lege care ar acorda semnatarilor ei un statut special, iar numele lor ar intra în istorie pentru generațiile următoare", a spus Maria Ciobanu.

Autorii au mai propus ca semnatarii să primească pașapoarte diplomatice, iar funeraliile celor decedați să fie organizate de Parlament. Aceste prevederi au fost însă dur criticate de colegi. „Închipuiți-vă, când mor eu, la putere-s comuniștii. Doamne, ferește! Nu am nevoie de asta. Haideți să ne înmormântăm creștinește!", a spus fostul și actualul deputat, liberalul Mihai Ghimpu.

„Să nu măsurăm patriotismul în pașapoarte diplomatice. Ei nu au nevoie de pomeni. Bine că nu am scris în lege un kilogram de făină și două de ulei", a adăugat democratul Dumitru Diacov.

Într-un final, examinarea proiectului a fost amânată până la toamnă.

Majoritatea din cei 278 de deputaţi care au votat Declaraţia de Independenţă au depăşit vârsta de 60 de ani, iar 49 dintre ei au decedat.

AU SEMNAT DE DOUĂ ORI

Originalul Declarației de Independență a ars în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, aflându-se în arhiva Parlamentului. Peste un an, actul a fost restabilit după ce majoritatea deputaților din primul Legislativ și-au aplicat din nou semnăturile pe document.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite