Oligarhii ruşi au ieşit la vânat de metale preţioase în Oceanul Atlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

International Seabed Authority (ISA) a permis Rusiei desfăşurarea prospecţiunilor de bogăţii minerale în zona lanţului de munţi submarini din Oceanul Atlantic, unde se află cele mai mari zăcăminte submarine de aur şi cupru.

Pentru prima oară, International Seabed Authority( ISA) din cadrul ONU a permis prospectarea  bogăţiilor minerale pe fundul Oceanului Planetar, care nu fac parte din  zona economică exclusivă a vreunui stat. La început a fost aprobată cererea Chinei, care pretindea la prospectarea sulfurilor polimetalice în partea de sud-vest a Oceanului Indian. Apoi ISA a aprobat cererile Rusiei şi statelor Nauru şi Tonga din Oceanul Pacific.

Interesul Rusiei faţă de zăcămintele de minerale din Oceanul Atlantic a apărut cu 20 de ani în urmă. Timp de mulţi ani, acolo au lucrat expediţiile ştiinţifice ruseşti care au studiat mostre de apă şi sol. Apoi regulile internaţionale ale desfăşurării lucrărilor pe fundul Oceanului Planetar s-au schimbat. Înainte de a începe prospecţiunile geologice, este necesar să se primească sancţiunea organului împuternicit al ONU. Rusia a îndeplinit toate procedurile şi a primit în sfârşit permisiunea ISA. Deja se ştie că minereul submarin conţine de 5-10 ori mai mult aur şi cupru, decât minereul terestru, subliniază Gheorghi Cerkaşov, doctor în ştiinţe biologice şi mineralogie,  adjunctul directorului Institutului de geologie şi resurse minerale din Rusia, citat de Vocea Rusiei.

„Datele de care dispunem, demonstrează că aceste minerale sunt foarte bogate în cupru, zinc, plumb, aur şi alte metale.  Concentraţia lor în aceste minerale este cu mult mai mare, decât în mineralele de pe continent. În afară de asta, ele se află aproape de suprafaţa fundului oceanului, de aceea nu trebuie îndepărtate rocile de deasupra”.

Evident, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. În primul rând, trebuie să se creeze utilajele necesare pentru extracţia minereurilor pe fundul oceanului. Deocamdată ele nu există nici în Rusia, nici în lume. Va trebui să se elaboreze un program ecologic şi să se pregătească specialiştii, care peste 15 ani vor începe munca în noile condiţii.  De altfel, experţii sunt convinşi că studenţii care vor primi diplomele de geologi şi ingineri marini, vor avea mari perspective.  Ţinând cont de pretenţiile Rusiei asupra Arcticii şi Oceanului Pacific, în deceniile apropiate asemenea specialişti se vor bucura de o mare cerere.

De obţinerea acesului la aceste zăcăminte au demonstratr interes şi câţiva oligarhi ruşi precum Oleg Deripaska, Mihail Prohorov sau Vladimir Potanin, susţine LifeNews. Aceştia deocamdată estimează costurile pentru o participare la un asemenea proiect ambiţios.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite