Oleg Voronin: „Republica Moldova nu trebuie să ajungă în situaţia economică a României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Voronin face declaraţii presei
Oleg Voronin face declaraţii presei

Cu două zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, Oleg Voronin, feciorul liderului comunist de la Chişinău, apare cu un amplu interviu pentru Ekonomiceskoie obozrenie (Economic Review), cel mai important ziar economic de limbă rusă de la Chişinău. Aceasta în condiţiile în care apariţiile sale cu interviuri sau declaraţii pentru presă, sunt extrem de rare. De exemplu în ultimii 10 ani, Oleg Voronin a dat doar 3 i

Despre România

Astfel în opinia lui Oleg Voronin, Republica Moldova nu are dreptul la greşeală în actuala conjunctură economică mondială, inclusiv şi pentru ca „să nu se pomenească în situaţia actuală a României", făcând astfel aluzie la gravele probleme sociale şi economice ale României.
Potrivit lui Voronin, Republica Moldova în loc să caute creştere economică abruptă, ar trebui să caute stabilitate şi să nu copie modelele economice ale altor state.

Despre propriile dosare penale

Întrebat despre ancheta Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) pe faptul acuzaţiilor de spălare de bani şi evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari, Oleg Voronin declară că anchetatorii nu au găsit nimic ilegal în tranzacţiile sale. "Toată ancheta este o parte componentă a unei campanii de PR politic. În pofida timpurilor grele, eu sunt bucuros că tot ce era ascuns apare la lumina zilei şi oamenii află cine este în ţara aceasta cu adevărat „contele Karabas" şi „proprietar de uzine, ziare, vase maritime".
Amintim la începutul anului 2010, pe numele fiului fostului preşedinte comunist a fost iniţiată o anchetă penală, el fiind suspectat de tranzacţii financiare suspecte. Ancheta a pornit după ce presa a publicat extrasul de pe cardul bancar personal, care arăta că în anii 2008-2009, Oleg Voronin a cheltuit în străinătate echivalentul a 4,2 milioane euro, deşi a declarat venituri de câteva ori mai mici. Conform unor informaţii difizate de presă publicarea acestui extras nu ar fi fost posibilă fără contribuţia fostului său partener de afaceri, Vlad Plahotniuc. Ultimul candidează, pentru Parlament pe listele Partidului Democrat şi este menţionat ca un posibil viitor premier al Republicii Moldova.

Despre politica din Republica Moldova

Fiind întrebat de ce nu se implică în politică şi nu figurează nici măcar în jumătatea a doua a listei electorale a Partidului Comuniştilor, Oleg Voronin spune că „un lucru este să conduci o companie şi altul este să participi la elaborarea şi adoptarea de decizii la nivel de ţară. Pentru aceasta e nevoie de o altă logică decât cea de întreprinzător", susţine omul de afaceri. În opinia lui Voronin, dacă oamenii de afaceri ce se implică în politică, continuă să rămână la nivelul de om de afaceri şi nu pot să înveţe a gândi la nivel global, atunci „oamenii de afaceri din politică vor distruge nu doar economia, ci şi ţara în general".

În actuala campanie electorală participă pe liste de partid sau în calitate de candidaţi independenţi numeroşi oameni de afaceri, inclusiv câţiva care figurează în topurile celor mai bogaţi oameni din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite