Oficial: Transsexualii moldoveni își pot schimba sexul în documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul minorităţilor sexuale
Steagul minorităţilor sexuale

Curtea de Apel Chişinău a emis o hotărâre care permite transsexualilor schimbarea actelor de identitate şi anume certificatului de naştere, în conformitate cu sexul dorit: femeie sau bărbat.

Acum corecția sexului în acte este posibilă în baza diagnosticului „transsexualism formă nucleară", eliberat după o examinare psihiatrică profundă și detaliată fără necesitatea intervenţiilor chirurgicale. Potrivit organizației „GenderDoc-M“, decizia este irevocabilă. Cazul a fost câștigat de doi transsexuali moldoveni interesele cărora au fost reprezentate de avocata Doina Ioana Străisteanu.

 „Intervenția chirurgicală este un pas opțional în procesul de tranziţie de gen și după cum confirmă și Ministerul Sănătății e vorba de o procedură costisitoare, necesitând o perioadă îndelungată de reabilitare. Mai ult, nu toate tipurile de operații chirurgicale sunt accesibile pe teritoriul Republicii Moldova", a argumentat avocata Doina Ioana Străisteanu în timpul ședinței de astăzi la Curtea de Apel, potrivit „GenderDoc-M“.

Datorită acestui argument s-a permis acceptarea corecției sexului în actele de identitate fără obligaţia de a face intervenţii chirurgicale de corecție sexuală. Deși hotărârea a fost emisă în favoarea celor doi reclamanţi, de astăzi, Oficiul Stării Civile, ca instituţie de stat, responsabilă de procedura de schimbare a actelor de identitate, nu are dreptul să refuze persoanelor transsexuale modificarea și rectificarea actului de stare civilă și anume a certificatului de naștere cu schimbarea sexului existent în cel dorit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite