Oazu Nantoi a trecut pe la premierul Vlad Filat pentru a-i cere susţinerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Oazu Nantoi şi-a înaintat singur candidatura, iar ex-guvernatorul Băncii Naţionale Leonid Talmaci a fost propus de comunişti. Deputaţii AIE au cuvinte de laudă pentru ambii, dar nu exclud că joi, când expiră termenul de depunere a dosarelor, ar putea apărea şi un al treilea pretendent cu şanse.

Aplaudat de colegii comentatori, analistul Oazu Nantoi a anunţat ieri că este gata să devină şeful statului. „Am obosit de acest marasm politic! Mă oblig să fiu un preşedinte al tuturor. Nu voi face jocul niciunui partid", a promis Oazu Nantoi, prezentându-se drept candidatul apolitic căutat de Putere şi Opoziţie.


Peste doar trei ore, la întâlnirea liderilor fracţiunilor parlamentare, Partidul Comuniştilor l-a propus la şefia statului pe Leonid Talmaci, fostul guvernator al Băncii Naţionale. „A fost identificată cea mai potrivită candidatură. Este apolitic, un profesionist recunoscut şi pe plan internaţional. Simbolizează statalitatea şi previzibilitatea", l-a lăudat Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM. Cât despre Nantoi, comunistul s-a întrebat ironic: „Dacă la această funcţie pretindea şi John Onoje (un bărbat din Sierra Leone devenit recent cetăţean moldovean, n. r.), de ce n-ar vrea să fie preşedinte şi Oazu Nantoi?"

AIE n-are încă un candidat

Dacă PCRM şi-a găsit favoritul, liderii fracţiunilor AIE par indecişi. Unii au dat de înţeles că ar putea apărea şi un al treilea pretendent cu şanse. „Leonid Talmaci este o personalitate cunoscută. Vom analiza propunerea PCRM cu mare atenţie. Trebuie să avem o abordare responsabilă. Să nu ieşim dintr-o criză ca să ajungem în alta", a spus Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, precizând că formaţiunea va veni cu un răspuns pe ultima sută de metri. Şi cei de la PD par nehotărâţi deocamdată. „Nu ne-am angajat să promovăm candidaturile PCRM. Este bine că sunt atâţia candidaţi, dar avem nevoie de un preşedinte! Nimeni nu vrea anticipate", a declarat Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD.

„Oricare ar fi candidatura, trebuie să discutăm asupra unui program. Să vedem dacă nu duce la disoluţia majorităţii parlamentare şi nu va schimba vectorul ţării", a comentat, la rândul său, Ion Hadârcă, liderul fracţiunii PL.

Spre deosebire de legislatorii AIE, transfugul comunist Igor Dodon nu a stat mult pe gânduri. „Eu optez pentru Talmaci. Dar, dacă Nantoi va fi susţinut de 58 de deputaţi AIE, iar Talmaci de 39 de deputaţi PCRM, noi vom discuta şi vom lua o decizie finală pentru a vedea pe cine susţinem", a explicat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor.

„Talmaci nu este politician şi nu are experienţă politică mare, dar în situaţia în care se află Moldova nu ştiu dacă aceasta neapărat este rău", consideră deputatul neafiliat Mihai Godea, care totuşi l-ar susţine pe Nantoi.
Dacă Leonid Talmaci are asigurate 39 de voturi ale comuniştilor, Oazu Nantoi trebuie să obţină susţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană. În drum spre Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, Oazu Nantoi a trecut pe la premierul liberal-democrat Vlad Filat. „A avut o reacţie moderat pozitivă, dar nu ne jucăm de-a alegerile. Vom afla adevărul astăzi", a precizat Oazu Nantoi. Cât despre oponentul său, analistul are doar cuvinte bune. „Îl cunosc personal pe Leonid Talmaci şi îl respect ca pe un profesionist de forţă în domeniul financiar-bancar. Cu cât mai firească va fi concurenţa, cu atât mai mult va avea de câştigat societatea noastră", a adăugat el.

La rândul său, fostul guvernator al BNM a evitat să spună cu ce argumente vrea să-i convingă la scrutinul de duminică pe deputaţi că-i bun să conducă ţara. „Nu vorbesc acum. Sunt la volan. Nu ştiu dacă puteţi reveni", ne-a tăiat-o scurt şi vădit iritat Leonid Talmaci.

Analiştii politici consideră că liderii AIE şi opoziţia nu negociază aşa cum ar trebui să o facă. „Mă tem că tactica lor este incorectă. PCRM l-a propus pe Talmaci, iar celelalte partide s-au retras să delibereze. Dacă AIE nu-l acceptă pe Talmaci, comuniştii îl vor accepte Nantoi sau vor pune piciorul în prag?", se întreabă Arcadie Barbăroşie.

„Candidatura lui Talmaci ar fi putut nici să nu apară dacă Oazu Nantoi nu ar fi făcut acest pas. Dacă ar exista o competiţie între aceste două candidaturi ar fi un exerciţiu bun pentru procesul democratic", susţine şi Viorel Cibotaru.

Comentatorii mai spun că atât o candidatură, cât şi cealaltă merită atenţia aleşilor poporului. „Ambele sunt potrivite. Talmaci este omul cu cea mai răspândită semnătură, cea de pe bancnote. Cât despre Oazu Nantoi, a fost iniţiativă susţinută de societatea civilă", susţine Viorel Cibotaru.

E greu de prognozat ce se va întâmpla duminică. Negociatorii măcar nu s-au întâlnit să discute în prealabil candidaturi.
Arcadie Barbăroşie

Candidatura lui Leonid Talmaci ar fi putut nici să nu apară dacă Oazu Nantoi nu ar fi făcut acest pas atât de important.
Viorel Cibotaru

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite