Chișinău: O boschetară și-a improvizat o casă pe ruinele unei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, vremea geroasă scoate la iveală problema persoanelor fără adăpost. La fiecare câteva zile medicii de la Serviciul de Urgenţe anunţă despre vagabonzii găsiţi în stradă aproape fără suflare.

Duminică noapte, medicii au constatat decesul unui boschetar de aproximativ 45 de ani, care ar fi îngheţat de frig. Medicii spun că, pe timp geros, se întâmplă să aducă doi sau trei boschetari pe zi care suferă de hipotermie. De cele mai multe ori, ei sunt sesizați de trecători, care găsesc vagabonzii în stradă, aproape fără suflare.

image


Casa-ruine


Pe Neonila Grimalschi (50 de ani) o poți întâlni în fiecare zi la pereferia orașului. Stă în ruinele unei bănci ridicate în perioada sovietică. Femeia suferă de mai mulți ani de schizofrenie. A ajuns să se hrănească în stradă după ce a rămas fără apartamentul din sectorul Râșcani din Capitală. Femeia, care locuia singură, și-a incendiat apartamentul.

Între pereții fostei banci unde se dezlănţuie vântul, Neonila Grimalschi și-a improvizat propria casă, iar pe peretele de la intrare a scris cu cărbune ars „casa familiei Grimalschi". Se încălzește la focul pe care și-l aprinde în fiecare seară.

image

Foto: Femeia are doar jumătate din buletin

Și-a făcut un pat din ce a găsit în tomberoanele de gunoi. Se hrănește din mila vecinilor din blocurile din apropiere, de la care cere apă de băut și de-ale gurii. Dacă încerci să vorbești cu ea, femeia îți spune că aici a locuit din totdeauna.

Potrivit statisticilor făcute de direcțiile de asistență socială și comisariatele de poliție, în Moldova sunt circa cinci mii de persoane care au ajuns în stradă la fel ca femeia din ruinele fostei bănci. Trei mii de oameni fără de adăpost „locuiesc" pe străzile Capitalei.

5.000 Aproximativ atâtea persoane nu au un domiciliu în Moldova, potrivit statisticilor neoficiale.

Numărul maxim pe care i-a adăpostit Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chișinău a fost luna trecută, când aici s-au cazat aici 103 persoane. Pe timp de iarnă, angajații Centrului trebuie să aranjează paturi pliante pentru cei veniți din stradă, mai ales că, de la an la an, numărul persoanelor care apelează după ajutor este în creştere.

„Aici persoanele fără un loc de trai beneficiază de cazare, mâncare și produse pentru igienă. Mai mult, ei sunt ajutați să se integreze social. La Centru este loc pentru 70 de persoane, iar pe ceilalți nu-i lăsăm în stradă, găsim loc pentru fiecare", spune Marcela Dița, specialist pe probleme sociale în cadrul Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite