„O veritabilă sursă de adevăruri și un model“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Adevărul" şi cartea "Verde" se vând ca pâinea caldă la chioşcuri
"Adevărul" şi cartea "Verde" se vând ca pâinea caldă la chioşcuri

Cititorii fideli, eroii din paginile „Adevărul", dar şi oamenii din fruntea ţării au doar cuvinte de laudă pentru materialele publicate de ziarul nostru.

Cu toţii au remarcat echilibrul din ştiri şi analize, curajul din investigaţii, culoarea din reportaje, acurateţea stilului
şi decenţa tonului.

Un ziar obiectiv, echidistant şi curajos. Sunt laudele pe care le auzim cel mai des zilele acestea, când sărbătorim un an de la venirea „Adevărului" în Republica Moldova. „Îmi place stilul în care sunt scrise articolele, multe cifre şi fapte şi fără lucruri folosite de presa galbenă, fără propagandă şi fără murdării. Bravo!", ne scrie Oxana, o cititoare din Capitală. „Şi încă îmi plac cărţile «Adevărul»!", adaugă tânăra.

„În ziarul vostru găsesc un curaj mai rar întâlnit în presa de la noi. Remarc cu plăcere lipsa unor tendinţe de a înfrumuseţa ştirile. Şi sunteţi combativi, mult mai combativi decât orice altă publicaţie de pe piaţa locală", ne laudă şi cunoscutul regizor Igor Cobîleanski.

„Ziarul reflectă realitatea"

Aprecierile sunt cu atât mai grele cu cât vin de la politicieni din diferite tabere. „Faceţi un ziar echidistant care nu ţine nici cu statul, nici cu partidele. Exact cum spune regula: presa trebuie să fie în opoziţie faţă de putere şi de partea cetăţenilor. Vă felicit pentru că respectaţi aceste norme", ne măguleşte Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

O părere bună are şi colegul său din Parlament, Dumitru Diacov. „Îmi place că faceţi analize nepărtinitoare şi prezentaţi mai multe voci, ceea ce este foarte important pentru situaţia politică din ţară", explică preşedintele de onoare al Partidului Democrat.

„Ştirile sunt foarte bine redate, nu sunt prea multe comentarii. Aceasta demonstrează că «Adevărul» nu susţine anumite curente politice. Se vede clar că ziarul nu-i al nimănui, ci pur şi simplu reflectă realitatea", ne descrie Sanda Filat, soţia premierului liberal-democrat.
Fost redactor TV, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vine cu explicaţia: „Presa nu trebuie să placă politicienilor, ci să fie corectă, echidistantă, să ofere tuturor spaţiu pentru a-şi expune punctul de vedere, să funcţioneze corect, şi nu la comandă".

Demnitarii simt că suntem mereu cu ochii pe ei. „Îmi place că sunteţi operativi şi aveţi memorie bună. Am remarcat asta pe propria piele. Vă urez succes şi să reveniţi de fiecare dată la modul în care politicienii îşi respectă propriile promisiuni", mărturiseşte Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, care ar vrea să scriem mai des despre cazurile de corupţie din domeniul justiţiei.

„Aţi realizat multe investigaţii, dar consider că ar trebui să le urmăriţi până la capăt, ca să afle toţi dacă a fost sau nu pedepsit cineva", ne îndeamnă expertul economic Viorel Chivriga, felicitându-ne pentru curajul de care dăm dovadă în abordarea unor subiecte sensibile pentru societate.

Promovăm valorile europene

Şi diplomaţii acreditaţi în ţara noastră răsfoiesc cu interes paginile noastre. „«Adevărul» este pentru mine o lectură zilnică. Parcurg cu egal interes atât ediţia naţională, cât şi «Adevărul» Moldova şi apreciez foarte mult echilibrul gazetei. Mă refer acum atât la distribuţia justă dintre, de pildă, naţional şi global în paginile ziarului, cât şi la decenţa tonului", observă Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, care ne face şi o recomandare.
În opinia diplomatului, cititorilor din Moldova le-ar plăcea să citească mai multe articole de opinie. „Există editorialişti excelenţi aici - pe câţiva i-aţi şi recrutat - şi am sentimentul că o prezenţă mai accentuată a analizelor actualităţii ar fi salutată de public", ne sugerează Marius Lazurca.

Oficialii europeni spun că o democraţie nu poate exista fără o presă liberă şi constată că Republica Moldova a avansat remarcabil la acest capitol. „«Adevărul» se înscrie printre publicaţiile orientate către valorile europene, iar publicul moldovenesc este deschis informaţiilor de calitate, care conferă o viziune largă asupra lumii în care trăiesc", afirmă Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

„Am citit cu entuziasm câteva articole de investigaţie jurnalistică publicate în cotidian. Sunt convins că materialele de o asemenea calitate reprezintă o veritabilă sursă de adevăr, dar şi un model demn de urmat pentru multe publicaţii din Republica Moldova", îl completează Ulvi Akhundlu, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

Un pod peste Prut

Istoricul Octavian Ţâcu susţine că „Adevărul" este o prezenţă necesară în Republica Moldova, în dorinţa de a aduce mai multă presă românescă în acest spaţiu. „Este o punte de legătură cu realităţile din România, prezentate într-o manieră profesionistă şi serioasă, şi în acelaşi timp este o oportunitate pentru cititorii de peste Prut de a ne cunoaşte realităţile", crede comentatorul politic. Pentru că este şi boxer profesionist, el urmăreşte cu interes ştirile din sport şi apreciază, în special, rubricile legate de istoria sportului şi cele despre dinastiile de sportivi.

Numele ne obligă

Titlul ziarului ne obligă să fim mereu la înălţime, ne atenţionează toată lumea. „Eu le doresc tuturor jurnaliştilor să scrie doar adevăruri, însă vouă cu atât mai mult, pentru că aveţi şi un nume care vă obligă să fiţi oneşti, în toate domeniile pe care le abordaţi", ne urează de bine Nicolae Botgros, dirijorul orchestrei „Lăutarii". Maestrul mărturiseşte că e îndrăgostit de titlurile articolelor noastre, pe care le compară cu cele ale unor piese bune - „intrigante, curioase, provocatoare".

Toţi eroii noştri ne-au dorit succes şi cât mai mulţi cititori fideli, iar aceştia, la rândul lor, ne aşteaptă în casele lor cu poveşti frumoase şi informaţii de calitate.

Viața după „Adevărul"

Mihai Stamati, tânărul designer care a creat bănci pentru parcurile din Paris, spune că apariţia în „Adevărul" i-a adus un plus de imagine, mai ales că pagina de internet www.adevarul.md este citită de multă lume în România. Astfel, el a stabilit contacte și colaborări cu profesioniști atât din Moldova, cât și de peste Prut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite