Nicolae Timofti: „Nu voi fi președintele Alianței, ci a tuturor cetățenilor Moldovei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii s-a înscris oficial în cursa prezidenţială. Nu se ştie însă dacă alesul coaliţiei de guvernare va acumula toate cele 61 de voturi necesare pentru a trece de Parlament.

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au ieșit la rampă alături de candidatul-surpriză, numele căruia l-au ținut sub șapte lacăte - judecătorul Nicolae Timofti. „Este candidatul pe care ni l-a dat Dumnezeu, după doi ani și jumătate în care ne-am chinuit. Este un om al legii. Credem că prin votul de vineri vom pune punct speculațiilor precum că fiecare din noi trage la turta sa", a declarat liberalul Mihai Ghimpu.

CITEȘTE ȘI Care sunt șansele de a alege președintele Republicii Moldova

Cine salvează AIE de moartea politică

La fel de optimist a fost şi preşedintele interimar Marian Lupu. „Vrem să terminăm odată cu criza politică și să intrăm într-o fază calitativ nouă", a spus și liderul democraţilor.

Liberal-democratul Vlad Filat a recunoscut că nu le-a fost ușor să ajungă la acest compromis. „Am avut totuși posibilitatea să ne convingem că are calitățile morale necesare pentru a ocupa această funcție", l-a lăudat și premierul.

„Voi fi preşedintele tuturor cetățenilor Moldovei"

Vădit emoționat, favoritul Alianței suține că înțelege povara pe care și-a asumat-o. „Nu sunt și nu voi fi președintele Alianței, ci a tuturor cetățenilor Moldovei. Mă voi conforma pe deplin legii fundamentale. Voi încerca să păstrez echilibrul între forțele politice și să asigur liniștea în țară", a spus Nicolae Timofti în noua sa postură.

Liderii AIE l-au asigurat pe magistrat că are la moment toate cele 58 de voturi ale majorităţii parlamentare. Nu se știe însă dacă Timofti va reuşi să smulgă şi alte trei voturi necesare alegerii şefului statului. Neafiliatul Mihai Godea îşi va anunţa miercuri poziţia, iar Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, a spus că va veni cu un răspuns abia joi, cu o zi înaintea alegerii din Parlament.

„Am spus foarte clar că avem câteva filtre: candidatură apartinică care să aibă susținerea a 58 de deputați AIE. Pe ambele le-a trecut. A mai rămas testul statalității. Pe parcursul următoarelor zile va avea loc întrunirea cu membrii consiliului republican ai partidului, unde vom decide dacă susținem sau nu candidatura lui Nicolae Timofti", a declarat Igor Dodon.

„Examinăm doar scenarii de succes. Cum o facem? Nu vă supărați, e treaba noastră. Până vineri vom întreprinde totul ca această reușită să aibă loc", a ținut să remarce Marian Lupu în context.

Chiar și cu o candidatură apolitică din partea Alianței, opoziția comunistă nu renunță la protestele de amploare pe care intenționează să le organizeze la 16 martie. „Rămânem pe poziții. Obervăm că AIE este tot mai încăpățânată. Un lucru e clar, o alinață rea nu poate veni cu un candidat bun", ne-a spus deputatul Marc Tkaciuk. Cu toate acestea, Nicolae Timofti afirmă că este gată să se așeze la o masă și cu PCRM. „Sunt gata să discut cu toate forțele. Dacă dumnealor doresc, o să ne întâlnim", a spus Timofti.

„Grupul Dodon nu are altă soluţie"

Unii analiști politici consideră că, de această dată, șeful statului va fi ales, doar dacă opoziția comunistă nu va zădărnici procedura de alegere a președintelui. „Toți actorii din Parlament sunt acum într-o fel de panică. Bineînțeles, depinde de comportamentul opoziției care ar putea întreprinde ceva pentru a zădărnici planurile. Grupul Dodon nu are însă ieșire din această situație", a comentat Igor Boțan.

„Intențiile par serioase. Din aprilie 2009, niciodată nu am fost atât de aproape de a alege președintele Republicii Moldova. Suntem totuși într-o situație extrem de confuză din punct de vedere al procesului legislativ", este de părere și Viorel Cibotaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite