Negocierile pe Asociere, pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii susţin că mai avem puţin până finalizăm Acordul de Asociere la UE
Oficialii susţin că mai avem puţin până finalizăm Acordul de Asociere la UE

Republica Moldova şi UE au finalizat principiile generale ale acordului, rămânând de definitivat doar „mici detalii tehnice". După cea de-a opta rundă de negocieri, care a avut loc la Chişinău, delegaţia moldovenească spune că în scurt timp ar putea fi finalizate tratativele.

„Au rămas chestiuni tehnice pe care nu există contradicţii", a spus pentru „Adevărul" Valeriu Gheorghiu, directorul Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe. Unul dintre capitolele lăsate la urmă este Mobilitatea, dar asta din cauza că autorităţile speră ca între timp să se întâmple vreo minune în ceea ce priveşte abolirea regimului de vize.

De asemenea, atât oficialii cât şi experţii susţin că chiar dacă finalizăm Acordul de Asociere, nu-l putem semna fără Acordul de Liber Schimb, document care încă nu a intrat în discuţie. „Acordul de Asociere este negociat în mare măsură. Noi spunem că închidem capitolele temporar pentru că avem posibilitatea să redeschidem oricând", explică Valeriu Gheorghiu. „De fapt, nu prea avem ce negocia în afară de Acordul de Liber Schimb", a punctat funcţionarul. Cel din urmă document prevede un comerţ liberalizat dintre cele două părţi.

De aproape un an autorităţile vorbesc că mai au de finalizat trei capitole din Acordul de Asociere ce vizează cooperarea sectorială: mediu, transport, politica fiscală. De asemenea, se mai discută pe marginea capitolelor din blocul Justiţie, libertate şi securitate.

NEGOCIERI MAI TRANSPARENTE

În luna iunie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul de iniţiere a negocierilor cu Republica Moldova pe marginea Acordului de Comerţ Liber. Acestea ar putea începe până la sfârşitul anului.

Experţii independenţi îşi doresc tratative mai transparente pe acest acord. „Negocierile au loc într-un cadru opac. Sunt unele subiecte destul de spinoase cum ar fi perioadele de tranziţie pentru liberalizarea comerţului cu produse sensibile, cele agricole de exemplu", explică Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului analitic „Expert Grup". „S-ar putea ca Guvernul să accepte nişte condiţii care n-ar fi pe placul producătorilor noştri. Ar fi bine să consulte opinia lor pentru că pe urmă cineva va trebui să implementeze acest Acord", subliniază expertul economic.

Negocierile privind semnarea unui acord de asociere

UE-Republica Moldova au fost lansate la 12 ianuarie 2010. Documentul conţine patru blocuri tematice: Dialogul politic şi reforma, cooperarea şi domeniul politicii externe şi de securitate; Justiţie, libertate şi securitate; Cooperare sectorială şi Relaţiile interumane. Negocierile au loc în timpul întrunirilor, dar şi a videoconferinţelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite