Negocieri „de tatonare“ la Dublin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eamon Gilmore, președintele în exercițiu al OSCE (centru), intermediar între Eugen Carpov și Nina Ștanski
Eamon Gilmore, președintele în exercițiu al OSCE (centru), intermediar între Eugen Carpov și Nina Ștanski

Astăzi şi mâine în capitala irlandeză are loc cea de-a doua rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 în problema transnistreană. Republica Moldova este reprezentată de vicepremierul pe Reintegrare, Eugen Carpov, iar regiunea transnistreană de așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski.

În cadrul reuniunii sunt abordate principiile și agenda viitorului proces de negocieri. Experţii spun însă că discuţiile sunt, de fapt, o tatonare a terenului. „Este pentru prima dată când delegaţia transnistreană vine la negocieri în formatul nou, de aceea este şi normal ca autorităţile de la Chişinău să revadă principiile pe care aşa-numita diplomaţie transnistreană va încerca să le promoveze.

La rândul său, Tiraspolul, care consideră că a făcut câteva cedări importante pentru Chişinău, cum ar fi eliminarea taxei de 100% la produsele moldoveneşti, aşteaptă, probabil, cedări sau paşi de întâmpinare", a declarat pentru agenția Info-Prim Neo Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE). Potrivit expertului, cele mai serioase puncte, cu privire la statutul regiunii şi transformarea misiunii de pacificare, vor fi discutate la reuniunile următoare.

Alte subiecte pe agendă
Ca și la negocierile anterioare, asociaţia Promo-Lex a cerut ca pe agenda discuțiilor să fie incluse și cazurile individuale de încălcare a drepturilor omului şi ale persoanelor deţinute ilegal de administraţia de la Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite