Monumente istorice înlocuite cu un bloc şi un hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În locul edificiului de pe strada Sciusev 67 s-a permis construirea unui bloc locativ
În locul edificiului de pe strada Sciusev 67 s-a permis construirea unui bloc locativ

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor acuză Primăria municipiului Chişinău şi Ministerul Culturii de corupţie şi falsificarea documentelor, care au dus la demolarea unor clădiri cu titlu de monumente arhitecturale.

Ion Ştefăniţă, directorului agenţiei susţine că monumentul istoric din strada Sciusev 67 a fost demolat sâmbătă, iar cel de-al doilea de pe aceeaşi stradă cu numărul 52 riscă să fie demolat. „Ministerul Culturii a falsificat anumite acte şi a permis demolarea acestor clădiri cu statut de monument architectural", a declarat Ion Ştefăniţă, în cadrul unei conferinţe. Potrivit aceleiaşi surse, în locul clădirii de pe strada Sciusev 67 s-a permis construirea unui bloc locative, iar în locul clădirii de pe strada Sciusev 52 ar urma să fie construit un hotel.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, avocata Violeta Gaşiţoi a menţionat că în cazul clădirii din strada Sciusev 52 procesul poate fi stopat. „Edificiul riscă să fie demolat. Funcţionarii de la Primărie sunt foarte agresivi şi nu doresc să respecte legea. Ei pasează responsabilitatea Ministerului Culturii, pe când ministerului îi comunică altceva, iar ministerul avizează cu totul altceva", a declara Violeta Gaşiţoi.

Mai mult, avocata susţine că demolarea clădirii din strada Sciusev 52 este ilegală. „ Documentul nu a fost semnat de către Consiliul de experţi din cadrul Ministerului Culturii. Primăria în comun cu un fost angajat al Ministerului Culturii au permis demolarea monumentului şi construirea unui hotel cu 6 etaje", a explicat Violeta Gaşiţoi.

Viceprimarul Nistor Grozavu susține că în cazul Șciusev 67 proprietarul avea autorizație pentru construcția unei noi clădiri în spatele monumentului ocrotit de stat, și nu de demolare. „Nu poate Ministerul Culturii să pună câte un paznic la fiecare clădire", a precizat Grozavu. „Beneficiarul s-a ales cu proces verbal de contraveţie administrativă atât de poliţie cât şi de inspecţia de stat în construcţii, care vor înainte în instanţa de judecată dosaru. Vom vedea care vor fi rezultatele. Beneficiarul ar vrea să restabilească clădirea respectivă, dar nu ştiu de cine sau ce a fost indus în eroare", mai spune viceprimarul.

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie, pentru a nu permite demolarea clădirii, iar Procuraturii îi solicită să tragă la răspundere penală funcţionarii care au făcut abuz de putere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite