Moldovenii sunt nemulţumiţi de sărăcie şi speriați de Apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult ca niciodată cetățenii din Republica Moldova cred că țara se mișcă într-o direcție greșită, arată cel mai recent Barometru de Opinie Publică, lansat ieri la Chișinău. Cel mai mult ne îngrijorează scumpirea gazului și nealegerea șefului statului.

Ne alarmează prețurile, șomajul și corupția, iar fiecare al treilea dintre noi se gândește cu groază că se apropie sfârşitul lumii.

Aproape toți moldovenii (83,55%) cred că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită. Numărul celor care au această părere a crescut cu 19% faţă de studiul din luna mai. Nemulțumirea oamenilor a atins în premieră acest nivel, arată Barometrul de Opinie Publică, lansat ieri la Chișinău.
„Este un record şocant, dar care reflectă perfect calitatea şi stilul actualei guvernări", a spus Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice.

Grijile oamenilor sunt legate de salarii (92%), locuri de muncă (90%), nivelul de trai (86%), corupţie, pensii mici și servicii medicale.
Una dintre problemele principale ale moldovenilor continuă să fie securitatea economică. Fiecare al treilea respondent se plânge că veniturile familiei nu-i ajung decât pentru strictul necesar. Ceva mai mulți afirmă că își pot permite doar minimul. Acest prag al sărăciei rămâne constant în ultimii nouă ani, iar cei mai vulnerabili sunt bătrânii. Datele cercetării mai arată că 76,5% din intervievați nu au bani puși deoparte și doar 14% au economii, dar se tem să le investească.

Deși mai mult de jumătate susțin că nu le e frică să spună ce cred despre conducerea țării, doar fiecare al treilea este gata să protesteze deschis împotriva guvernării. Totodată, 63 la sută nu se simt în siguranță în propria țară. Cel mai mult ne temem să ieșim noaptea în stradă sau să mergem într-un loc public. În același timp, suntem intoleranți. 99% n-ar accepta în familie un narcoman, 98% - un homosexual, 91% - o persoană cu HIV, 85% - un rom și 79% - un musulman.

LIPSA PREȘEDINTELUI, TRAGEDIE NAȚIONALĂ

Marea majoritate a moldovenilor (91%) este nemulțumită de viața politică, un alt record în istoria măsurărilor sociologice. „Revolta oamenilor creşte pe fundalul scandalurilor din Parlament și din cauza excitării artificiale a interesului faţă de politică provocat de mass-media", a explicat Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Republica Moldova.

Surprinzător pentru analiști este şi faptul că mulţi consideră o tragedie că încă nu a fost ales șeful statului. „Lucrurile merg şi fără preşedinte. Presa acordă o prea mare atenţie acestui subiect, iar discuţiile aprinse în Parlament se răsfrâng şi asupra percepţiei cetăţenilor", a menționat sociologul Arcadie Barbăroşie. Opoziția are însă o altă explicație. „Neîncrederea mare a populaţiei față de guvernare demonstrează că PCRM a avut dreptate criticând Alianța", a spus comunistul Marc Tkaciuk.

Studiul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie, pe un eşantion de 1.113 persoane. Marja de eroare este de 3%.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite