Moldovenii preferă Uniunea Vamală celei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare parte dintre participanţii la Barometrul de Opinie Publică ar prefera ca Republica Moldova să facă parte din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, și nu din Uniunea Europeană.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, 52% ar vota pentru. Însă atunci când această întrebare a fost reformulată şi în loc de Uniunea Europeană a apărut Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 57% din respondenţi au spus că ar susţine-o şi pe aceasta.

Ca să se clarifice situaţia, realizatorii sondajului au mai formulat o întrebare. Respondenții au fost rugaţi să aleagă între integrarea în UE și în Uniunea Vamală. În acest caz, 38% au menţionat că ar vota pentru Uniunea Vamală şi 35% pentru aderarea la UE.

„Observăm acest fenoment încă din 2003 când în cadrul unui sondaj de opinii lumea spune că vrea în ambele părţi. Aşa sunt oamenii. Poate trebuie să-i întrebăm pe psihologi ce se întâmplă. Sunt mai multe ipoteze care trebuie investigate. Fie cetăţenii nu înţeleg în general ce e integrarea, fie că vor să-i împace pe toţi", a explicat Arcadie Barbăroşie, director executiv al APP, paradoxul rezultatelor obţinute.

Sondajul a fost realizat între 10 aprilie și 10 mai, pe un eşantion de 1.055 de persoane

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite