Moldovenii din Portugalia măcinaţi de dor, nu şi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi moldoveni stabiliţi de ani buni în patria lui Vasco da Gama nu mai vor să revină acasă, chiar dacă ţara-gazdă are acum probleme economice. „Tot mai bună-i criza de aici decât instabilitatea din Moldova", mărturisesc compatrioţii noştri, emoţionaţi totuşi când vorbesc de baştină.

Corroios, o suburbie a capitalei portugheze Lisabona. Aici, alături de alte mii de familii, locuieşte şi pictorul Valeriu Ticu împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi. De câţiva ani, bărbatul este mâna dreaptă a şefului adjunct al unei impunătoare întreprinderi producătoare de ulei. Acum 11 ani, când a făcut primul pas pe pământul portughez, nici nu visa la asta...

PORNIT ÎN LUMEA MARE

În 2000, după ce i-a ars casa până-n temelii, Valeriu Ticu, pe atunci scenograf la un centru de cultură şi artă din Chişinău, şi-a luat inima în dinţi şi a pornit în lumea mare. A ajuns în Portugalia, iar prima sa „locuinţă" a fost o bancă din faţa unei biserici din Monte de Caparica. „Nu aveam unde să merg, neavând un sfanţ în buzunar şi fără să pot lega două cuvinte în portugheză. Am revenit pe acel scaun trei nopţi la rând, crezând că acolo-mi este locul", îşi aminteşte Valeriu Ticu.

Norocul lui că o familie de portughezi l-a „înfiat", oferindu-i un acoperiş deasupra capului, mâncare şi un loc de muncă. „Lucram în construcţii. Ce putea fi mai frumos atunci? Într-o lună am învăţat primele fraze în portugheză. Nu vă imaginaţi cât de bucuros eram", mărturiseşte bărbatul. În scurt timp, a reuşit să-şi aducă şi familia lângă el. „Am înţeles atunci: casa ta e acolo unde te simţi cel mai bine. Sunt fericit că avem o locuinţă ce ne aparţine. Fiii mei, Gheorghe şi Mihai, învaţă la instituţii bune. Sunt fericit pentru că am reuşit să mă ridic de pe acel scaun", zâmbeşte Valeriu Ticu, acum cetăţean portughez, la fel ca şi toţi membrii familiei sale.

PICTOR ŞI ÎN PORTUGALIA

Azi se întoarce în Monte de Caparica la fel ca în satul natal. Oamenii de acolo îl salută ca pe unul de-al lor, îl întreabă cum îi merg treburile, ce-i fac băieţii şi ce mai pictează. Nici când i-a fost cel mai greu, Valeriu Ticu n-a renunţat la pensule şi culori. Şi-a expus lucrările chiar şi în cadrul câtorva expoziţii. „După o zi de muncă pun pe hârtie ceea ce m-a impresionat. Îmi fac singur sărbătoare", arată pictorul spre tablourile care i-au umplut apartamentul.

Talentul i-a fost moştenit de fiul mai mic, Mihai, care este acum în clasa a 12-a. Vrea să facă Arhitectura la Lisabona. „Nu ştiu ce m-ar face să mă întorc în Moldova. Statul nu asigură funcţionarea legii, cum să-ţi faci acolo o afacere?", se întreabă Mihai cu un vădit accent portughez. „Urmărim tot ce se întâmplă acasă. Este înfricoşător ceea ce vedem la posturile TV moldoveneşti. E adevărat, e criză în Portugalia, dar nu ştiu cum am face faţă crizei din Moldova", explică soţia pictorului, Elena Ticu.

image

FOTO: Pavel Harbuz (dreapta) alături de familia sa

FERICIŢI PRINTRE STRĂINI

La vreo 80 de kilometri, în oraşul Torres Vedras, familia lui Pavel şi Efimia Harbuz din Hânceşti se bucură de cei trei copii şi nepoţele. Trăiesc aici de vreo zece ani, iar problemele economice care au lovit ţara-gazdă nu-i sperie nici pe ei. „Avem de lucru, iar dacă ne va afecta criza, vom strânge cureaua la fel ca ceilalţi", spune optimist Pavel Harbuz, şofer la cel mai vechi azil de bătrâni din Portugalia.

Este primit cu braţele deschise de bunicii care îşi trăiesc viaţa aici, fiindu-le un adevărat prieten. Le vorbeşte multe despre Moldova şi obiceiurile noastre. La rândul ei, Efimia Harbuz îngrijeşte de copiii cu deficienţe mintale din localitate.

„Mi-s dragi aceşti micuţi de parcă ar fi ai mei", recunoaşte femeia, ocupată şi de educaţia celor două nepoţele, Luisa şi Carolina. Fiicele lui Pavel şi Efimia Harbuz şi-au găsit şi ele locuri de muncă - Viorica împreună cu soţul său muncesc la un centru comercial, iar Olesea este contabilă la o firmă din apropiere. Mezinul familiei, Vadim, joacă baschet în echipa oraşului, visând la naţionala Moldovei. „Cum să ne plângem de viaţă dacă a fost atât de bună cu noi?", se întreabă Pavel Harbuz.

image

FOTO: Victoria Ionel, studentă la Medicină

„Revenirea în Moldova, un plan la capitolul vise"

În universităţile şi şcolile din Portugalia învaţă sute de tineri moldoveni. Mulţi dintre ei consideră această ţară baştina lor, unii însă rămân la gândul că se vor întoarce cândva acasă.

Victoria Ionel este studentă în anul patru la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii Clasice din Lisabona. Tânăra de 22 de ani spune că a ajuns să facă această specialitate din pură întâmplare, deşi întotdeauna şi-a dorit să explice ceea ce se întâmplă în corpul uman.

„Este o materie grea, sunt atâtea de învăţat! Nu este uşor, dar atâta timp cât îţi place ceea ce faci, reuşeşti", mărturiseşte Victoria. A ajuns în Portugalia împreună cu familia sa, mânată de nevoile de acasă. Acum ţara adoptivă îi este patria, aici este „lumea ei", cum îi place să zică.

„Revenirea în Moldova rămâne în plan la capitolul vise. Mă gândesc mereu la satul meu, Sadova din Călăraşi. Trăiesc cu amintirile de acolo", recunoaşte studenta.
Gemenele Olga şi Liuba, de 16 ani, din orăşelul Paredi, şi ele tentate de Medicină, sunt sigure însă că viaţa lor va continua în Moldova. „Aveam doar zece ani atunci când am plecat din ţară. Crezusem că părinţii ne vor duce la oraş, dar am ajuns pe un meleag străin. Atunci am plâns mult, ne era dor de casa noastră", îşi amintesc fetele, originare din Drăguşeni, Străşeni.

„Vom reveni acasă. Tot ce am învăţat în liceul din Paredi vom aplica la o facultate pe care, cel mai probabil, o vom urma la Chişinău", spun fetele.

Acord pentru moldoveni

Acum o săptămână, la Lisabona, a fost semnat aranjamentul administrativ pentru stabilirea procedurii de aplicare a Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova și Portugalia. Astfel, moldovenii care muncesc legal în această ţară vor primi pensii de invaliditate, bătrâneţe şi de urmaş, dar şi prestaţii în caz de deces. La fel, ei vor fi plătiţi în cazul accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Realizarea acestora va fi urmărită și gestionată de Casa Naţională de Asigurări Sociale din Moldova și Direcţia Generală de Securitate Socială din Portugalia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite