Moldovenii aşteaptă trei ani medicamentele antihepatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, Republica Moldova este una din ţările lumii cu cea mai mare concentraţie de oameni bolnavi de hepatită. Conform ultimelor statistici, 7% dintre moldoveni suferă de hepatită B, aproape 5% au hepatită C şi 1,8% au fost diagnosticaţi cu hepatită.

Mihai Cebotari, de 48 de ani, din comuna Corlăţeni, Râşcani, a fost diagnosticat acum cinci ani cu hepatită B şi C. Acum este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă" din Chişinău, pentru a-şi face tratamentul, după ce a stat pe listele de aşteptare vreo trei ani şi jumătate. „La noi în comună nu există nici canalizare, nici apeduct şi bem apă din fântâni, care nu-s igienizate. Cred că de aceea m-am îmbolnăvit", spune bărbatul. Face injecţii aproape zilnic. „N-am voie gras, prăjit, dulce sau sărat. Câteodată îmi iese pe ochi regimul. Îmi chem prietenii la ceaiuri. Nicio picătură de alcool", adaugă el.

TRATAMENT DE 9.600 DE EURO
Pe Serghei Şargu, de 28 de ani, din Chişinău, hepatita l-a lăsat fără lucru. „E posibil să fi luat boala de la bucătăria restaurantului unde lucram. Acum iau vitamine pentru ficat", spune tânărul, pe patul de spital. Potrivit medicilor, din 2007 şi până în prezent 1.310 pacienţi au fost trataţi prin programul naţional de combatere a hepatitei, în vreme ce peste 10.000 sunt pe listele de aşteptare. „În medie, un pacient din Moldova aşteaptă până la cinci ani pentru a primi medicaţia antihepatică. Cei care nu vor să aştepte şi decid să se descurce singuri, au foarte mult de plătit, fiindcă tratamentul are o durată de 48 de săptămâni.

O singură doză de Interferon pegylat costă 3.031 de lei", precizează Victor Deatişen, directorul spitalului „Toma Ciorbă". Astfel, cu o injecţie pe săptămână, pacienţii scot din buzunar peste 145.000 de lei (circa 9.600 de euro) pentru a se vindeca de hepatită, fără doctorii auxiliare. „Pacienţii sunt internaţi pentru zece zile, timp în care primesc şi consiliere. Medicamentele pentru hepatită pot avea efecte secundare dure. 3,15 milioane de bolnavi se sinucid, anual, la nivel mondial, din cauza depresiei cauzate de tratament", mai spune Deatişen. ;
90% din moldoveni iau hepatita din clinicile de stomatologie.

Din datele Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă", majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de hepatită după ce merg la dentist. „Chiar dacă mâine e Ziua Mondială a Hepatitei, mulţi moldoveni nu sunt informaţi despre riscurile acestei boli. În 90% din cazuri, boala e luată de la frezele pentru perierea dentară folosite de stomatologi. Celelalte surse de infecţie sunt, în ordine, deservirea publică, transmiterea sexuală, focarele familiale, urgenţele medicale şi instrumentele cu asperităţi folosite în frizerii", menţionează medicul Victor Deateşin.

Cele mai frecvente îmbolnăviri au loc toamna şi în sezonul cald. În timp ce hepatitele B şi C se transmit doar prin sânge, hepatita A se poate transmite de la un om la altul pe cale orală. Dintre toate formele bolii, hepatita D este singura incurabilă. În cazul hepatitei C, peste 70% din pacienţii moldoveni ajung în stare cronică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite