Moldovenii vor putea produce o tonă de vin, pentru restul vor trebui să plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii vor putea produce în condiţii casnice doar câte o tonă de vin, pentru consum. În cazul în care aceştia vor dori să producă mai mult de o tonă de vin de casă, pentru vânzare, vor trebui să-l declare şi să achite impozite pentru el.

Aceasta constituie o iniţiativă legislativă care urmează să fie definitivată în jumătate de an şi care a fost prezentată la şedinţa Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020.

Andrei Gurin, şeful Inspectoratului de Stat pentru supravegherea producţiei alcoolice de pe lângă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat în cadrul şedinţei că în prezent în Republica Moldova cantitatea de vin pe care o pot produce oamenii acasă nu este limitată, iar în ţările europene cu tradiţii vitivinicole la acest capitol există restricţii, anunţă Info-Prim Neo.

„O tonă e suficient pentru o familie de patru persoane. Restul urmează să fie supus taxării. Vorbim despre practica ţărilor europene. Dacă e mai mult de o tonă, e supus accizelor, iar la noi în ţară la vinul natural accizele nu se plătesc", explică Andrei Gurin.

Astfel, persoanele care în prezent produc vin de casă şi pentru vânzare, vor trebui să meargă la autorităţile locale pentru a-l declara. Deocamdată, nu este clar mecanismul cu ajutorul căruia autorităţile vor identifica persoanele care vor refuza să se conformeze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite