Moldovenii, încurajaţi să bea vin autohton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Vernisaj vor fi prezentate vinuri selecte
La Vernisaj vor fi prezentate vinuri selecte

Vinificatorii din Moldova se reunesc miercuri seară, la Palatul Republicii, pentru a promova licoarea de calitate pe piaţa internă, în cadrul primei ediţii a „Vernisajului vinului".

„Este un eveniment de clasă, destinat promovării culturii vinului în Moldova. Aşa cum vinul este un produs complex, evenimentul a fost conceput cu grijă pentru a oferi oaspeţilor posibilitatea de a descoperi vinul adevărat, a-i cunoaşte mai bine calităţile şi a-l aprecia la justa valoare", a declarat Constantin Sârghi, preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de vinuri din Moldova.

„Orice ţară, dacă nu are vânzări în interior, nu are şanse la export. Aproximativ 90% din producţia de vinuri de la noi este exportată şi ne bucurăm de acest succes, iar când au început problemele la export nu am avut nicio supapă de supravieţuire a sectorului", explică Gheorge Arpentin, preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova.

„VREM SĂ TRIPLĂM CONSUMUL"
Vinurile albe şi roşii seci sunt cele care vor contribui la tabloul cromatic al evenimentului. Expertul mai spune că la vernisaj vor fi expuse 80 de mărci de vinuri dintre cele mai cunoscute, printre care Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Saperavi, Muscat, Pinot, Traminer. „La noi se consumă vinul de casă şi mulţi consider că acesta este cel mai bun vin şi sunt rezervaţi faţă de cel industrial", a mai spus Gheorge Arpentin.

„Anul trecut au fost vândute 9 milioane de sticle de vin şi 44 de milioane de butelii de vodcă. Ne-am propus ca prin acest eveniment, care va fi organizat de două ori pe an, să triplăm, până în 2020, consumul de vin industrial", a adăugat preşedintele Uniunii oenologilor. La vernisaj vor participa premierul Vlad Filat, diplomaţi, miniştri, deputaţi, distribuitorii de vinuri etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite