Moldovenii cu cetățenie română și bulgară vor lucra fără restricții în Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii care au cetățenie română sau bulgară, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.

Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă. În plus, aceasta vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor. „A devenit clar că baza pentru continuarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari este discutabilă. Astfel, guvernul a decis avansarea imediată a datei de acces pe piaţa muncii a cetăţenilor bulgari şi români“, arată un comunicat al Departamentului irlandez pentru muncă, afaceri şi inovaţie.

Examinarea care a urmat solicitării Comisiei Europene de a analiza eliminarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii a ţinut cont printre altele de numărul de aplicaţii pentru permise de muncă venite din România şi Bulgaria, notează Meadiafax.„De la un vârf în 2003, numărul celor care căutau un loc de muncă în Irlanda a scăzut semnificativ începând cu 2007. În 2003 aproximativ 3.600 de permise de muncă erau solicitate de cetăţenii celor două state, ajungând la 500 de aplicaţii în 2011", mai arată comunicatul citat de Irish Times.

Potrivit Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), anul trecut au fost eliberate 4.921 de certificate de cetățenie pentru persoane din Republica Moldova care au cerut redobandirea cetateniei. În ce privește cetățenia bulgară, potrivit trm.md în 2011, peste 15.000 de moldoveni au obținut cetățenie bulgară. De asemenea, de la începutul anului curent și până în luna iunie, Consulatul Republicii Moldova în Bulgaria a înregistrat patru dosare în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite