Moldoveanul care a facut milioane peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calin Fusu, proprietarul platformei de internet „Neogen", este unul dintre milionarii României, cotat în Topul „Forbes" cu o avere estimata la aproximativ 7-8 milioane de euro.



FOTO: Călin Fusu a reuşit să pună bazele unuia dintre cele mai importante site-uri de recrutare de personal din România

A plecat din Republica Moldova acum 20 de ani pentru ca vroia sa ajunga cât mai departe de casa. La doar 16 ani a devenit cel mai tânar student al Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Astazi, Calin Fusu (36 de ani), directorul general al companiei „Neogen", este în topul celor 500 de milionari ai României, realizat de revista „Forbes".

Chiar daca multi dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului îl invidiaza pentru cele 7-8 milioane de euro estimate de revista „Forbes", Calin Fusu crede ca oamenii sunt la fel de fericiti sau nefericiti dupa ce câstiga bani.

image


Nu s-a îmbogatit în urma unei mosteniri, ci datorita pasiunii sale pentru finante si tehnologii. Pe când altii abia încercau sa descifreze formula capitalismului românesc, Calin Fusu stia ca internetul va fi o investitie profitabila. „Citeam pe internet ce se întâmpla în America, când internetul era pe val acolo. Am constatat faptul ca internetul creste foarte mult în vest si era inevitabil sa creasca si în România. A fost o alegere simpla", marturiseste Fusu.

O studentie a extremelor

Ajuns în România la putin timp dupa Revolutia din 1989, Calin descrie capitala României ca fiind un oras vesel, cu miscari stradale si proteste studentesti, si îsi aminteste ca „era destula saracie prin România în perioada aceea, dar lucrurile s-au mai rezolvat". A trait aici studentia extremelor.
„Din punct de vedere financiar, anii aceia au fost ceva de genul unei curse cu suisuri si coborâsuri. Ba aveam o gramada de bani, pentru ca faceam
mici afaceri, ba nu aveam niciun ban", explica el.

Acum milionar, Calin Fusu si-a început cariera la o companie de brokeraj, cu un salariu de 200 de dolari. Dupa câtiva ani, a înteles ca nu-i sta în fire statutul de subordonat si era în cautarea unor parteneri de afaceri, care i-au ramas alaturi pâna în ziua de astazi.

Primul milion de euro

Cei trei baieti, Andras Nagy, Zoltan Bodo si Robert Laszlo, din Târgu Mures, oameni destul de inteligenti încât sa înteleaga ce se întâmpla si destul de ambitiosi ca sa-si asume anumite riscuri, asa cum îi descrie Calin, îl completau, iar aceasta l-a determinat sa înceapa afacerea, care merge acum ca pe
roate. Înfiintata în 2000, platforma „Neogen" s-a dovedit a fi o afacere care îi aduce tot mai mult profit. În pofida acestui fapt, Calin Fusu nu a strâns înca în conturile sale personale un milion de euro.

„Daca vorbim despre bani în contul meu, milionul de euro nu l-am facut înca. Daca vorbim despre bani ca vânzari ale firmei, cred ca
bestjobs.ro a fost primul succes al nostru, cel mai mare de pâna acum. În trei ani de functionare atinsesem deja cifra asta. Am crescut destul de repede pentru ca era un serviciu cerut pe piata", spune milionarul.
Banii câstigati i-a reinvestit în dezvoltarea produselor si nu doar în bestjobs.ro, ci si în lansarea celorlalte produse „Neogen", precum
noi2.ro, doizece.ro si faces.md, site-ul de socializare din Republica Moldova cu cel mai mare numar de utilizatori.

Imperiul virtual

Cinci ani mai târziu, Calin Fusu si-a extins afacerile si pe malul stâng al Prutului, în tara sa de bastina, transformând compania „Neogen" într-un imperiu virtual. Extinderea a fost succedata de alte doua investitii, în Bulgaria si în Serbia. Chiar dacă afacerile merg bine si aici, cel mai mult, Fusu se mândreste cu performantele din România. „Pentru noi cea mai mare piata este în România pentru ca suntem aici si întelegem cel mai bine aceasta piata", explica Fusu.

Afacerile sale se misca mai greu însa în Serbia. „Sunt necesare mai multe documente, proceduri, tara este mai birocratizata", spune milionarul în euro. Angajatii si i-a ales dupa crieterii precum initiativa, comunicare si loialitate.

Totusi, milionarul recunoaşte că a facut o grămada de greşeli, pentru că „la început, de multe ori nici nu stii de ce fel de om ai nevoie si faci greşeli luând oameni de la firme mari, care nu reusesc sa se adapteze la haosul dintr-o firma mica". Acum, Călin Fusu are 65 de angajati si aproximativ 2 milioane de utilizatori pe neogen.ro si bestjobs.ro.

Moldoveni celebri în lume

În topul realizat de revista „Forbes" România se regasesc alti doi moldoveni care si-au facut avutia peste hotare: Ion Sturza si Nicolae Petrov, cu averi de peste 20 de milioane de euro.

„Viata offline nu este diferita de cea online"

Milionarul Calin Fusu recunoaste pentru „Adevarul" ca, în afaceri, între lumea virtuala si cea reala nu exista nicio deosebire. A trait jumatate de
viata în Moldova si jumatate în România, dar spune dintr-o suflare ca ambele tari sunt pentru el „acasa".

Călin Fusu
  •  Aţi primit invitatii la nunta de la cupluri care s-au cunoscut pe site-ul de socializare noi2.ro?

Da, am primit chiar si la botez, dar n-am fost.

  • De ce ati investit în România si nu în Republica Moldova?

În momentul în care am deschis firma „Neogen", lucram în Târgu Mures. Acolo locuiam, acolo munceam. De altfel, România este o piata mult mai mare decât Republica Moldova.

  • Care este reţeta succesului pe internet?

Pentru succesul pe internet avem nevoie de perseverenta si multa munca. Nu este un secret nemaistiut.
Viata offline nu difera de cea online.

  • Cum va simtiti când mergeti în Moldova?

Ma simt acasă, la fel ca si în România. Am si locuit jumatate de viata în România si jumatate în Moldova.

  • V-aţi întoarce în Republica Moldova?

Depinde de job, de oportunitatile profesionale. Daca as avea un job interesant, sigur ca m-as întoarce.

  • Ce aţi fi făcut daca nu plecati în România?

M-as fi ocupat tot cu ceva de genul acesta în Moldova, sau poate plecam în alta tara.

  • Credeti ca succesul si banii schimba oamenii?

Succesul mi-a dat mai multa încredere în mine decât aveam înainte. Mi-a confirmat ca pot sa ating niste obiective.
Relatiile cu oamenii din jur ne schimba mai mult.

  • Ce nu v-a placut în timpul facultatii?

Nu mi-au placut materiile la care aveam cartile cele mai groase. Nu aveam o memorie atât de buna încât sa le învat: comert international, merceologie. Erau niste carti imense si plictisitoare pur si simplu. Abia daca reuseam sa trec de ele.


Profil


Născut: 29 aprile 1974, în satul Pârlita din Republica Moldova.
Familie: Este necasatorit.
Profesie: Director general al companiei Neogen.
Avere estimata:
7-8 milioane de euro
Studii: A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, sectia Relatii Internaţionale, în 1992.
Experienta: În perioada 1995-1998 a fost angajat al unei companii de brokeraj.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite