Moldova este pe locul 12 în lume în topul numărului de persoane decedate în urma accidentelor de circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frecvente motive ale tragediilor rutiere sunt drumurile proaste şi excesul de viteză, se menţionează într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Câteva sute de elevi din Capitală s-au adunat, astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a da startul „Deceniului acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere pentru perioada 2011-2020". Pe parcursul a zece ani în Moldova vor fi organizate numeroase acţiuni pentru a diminua numărului accidentelor rutiere.


La eveniment au fost prezente şi mai multe persoane invalide care se deplasează în cărucioare. Cornel Baran, un elev de 17 ani, este invalid de la naştere. El s-a plâns că deseori şoferii sunt foarte agresivi cu invalizii. „În septembrie 2008, traversam o stradă din Capitală la culoare verde a semaforului. Am reuşit doar să cobor de pe bordură şi m-a lovit o maşină. Am fost aruncat la câţiva metri. Şoferul a oprit şi, probabil, convingându-se că sunt în viaţă, a fugit. Poliţia nici astăzi nu l-a identificat", a spus Cornel Baran.

image

Invalizi, încadraţi în campania de prevenire a accidentelor


Premierul Vlad Filat a declarat că guvernul şi-a luat angajamentul „să redreseze situaţia în domeniul circulaţiei rutiere prin acordarea atenţiei sporite reparaţiei şi marcării drumurilor, dar şi prin sensibilizarea opiniei publice în ce priveşte securitatea la trafic".


„Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a facut apel către toate statele lumii îndemnându-ne pe toţi să ne mobilizăm eforturile pentru ca în următorii zece ani să avem cu 50 la sută mai puţine victime ale accidentelor de circulaţie", a zis premierul.


Previziuni înspământătoare


Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a menţionat că dacă lucrurile vor rămâne neschimbate, până în 2020, numărul persoanelor rămase cu grad de invalide în urma accidentelor de circulaţie se va majora în lume cu circa 66%. „Se estimează că cel puţin şase milioane de oameni vor muri şi 60 de milioane vor deveni victime ale accidentelor rutiere în următorii zece ani".


Sergiu Armaşu, şeful Poliţiei Rutiere, a menţionat că 13% din numărul total al accidentelor rutiere sunt produse de şoferi beţi la volan.


Trei mii de decese pe zi


În lume, circa 1,3 milioane de persoane decedează anual în accidente rutiere. Accidentele de circulaţie sunt printre principalele cauze de deces la copii şi tineri între 5 şi 29 de ani. Aproape jumătate din victime sunt pietoni, ciclişti şi motociclişti. S-a constatat că numărul cel mai mare de accidente se produc în zilele de luni, vineri şi sâmbătătă. Pentru a îmbunătăţi situaţia la acest capitol, în Moldova sunt în proces de dezvoltare recomandările Raportului Mondial de prevenire a traumatismului rutier. E vorba de coordonarea securităţii circulaţiei rutiere, drumuri şi mijlaoce de transport sigure.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite