Moldova, restanțieră la apărarea drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thomas Hammarberg, comisar la Consiliul Europei, spune că ţara noastră nu are încă o Justiţie independentă şi echitabilă. Oficialul a mai declarat că este dezamăgit de amânarea adoptării Legii Antidiscriminare, dar şi de muşamalizarea cazurilor de tortură de la 7 aprilie 2009.

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului a venit la Chişinău pentru a se documenta asupra modului în care sunt respectate libertăţile fundamentale în ţara noastră, inclusiv în regiunea transnistreană. La plecare, Thomas Hammarberg s-a arătat dezamăgit de ce a găsit. „Nu pot să spun că nu s-a făcut nimic, dar mai aveţi foarte multe de făcut. Din păcate, nu au fost întreprinse măsuri concrete şi ferme pentru a-i aduce în faţa Justiţiei pe cei responsabili pentru ce s-a întâmplat pe 7 aprilie", declară Thomas Hammarberg.

RESTANŢIERI ŞI LA TOLERANŢĂ
Oficialul a menţionat că Justiţia trebuie să fie independentă şi în acelaşi timp să-i tragă la răsundere pe cei care au dus cu forţa sute de tineri la comisariatele de Poliţie. „Cei care au comis acte de tortură şi rele tratamente au fost trataţi cu o indulgenţă inexplicabilă, iar în general procesele se termină cu sentinţe cu suspendarea pedepsei", mai spune Hammarberg. El a subliniat că Justiţia este cea mai mare problemă cu care se confruntă ţara noastră. „Justiţia trebuie să fie independentă, să nu depindă de alte structuri. Cred că la acest capitol mai e mult de lucru", a mai adăugat trimisul de la Strasbourg. Comisarul a declarat că muşamalizarea cazurilor din 7 aprilie nu este singura dezamăgire a sa. Neadoptarea Legii Antidiscriminare, dar şi condamnările la CEDO sunt alte „datorii" ale Moldovei.

„Politicienii cu care m-am întâlnit mi-au promis că Legea Antidiscriminare va fi readusă în discuţie. Sperăm că evenimentele politice nu vor schimba agenda. Unii oameni au înţeles că persoanele cu o altă orientare sexuală sunt cele care vor beneficia de această lege, însă nu este aşa. Această normă legală va fi un instrument important pentru a asigura drepturi egale persoanelor care au fost nedreptăţite", menţionează oficialul de la Consiliul Europei. „Într-adevăr Moldova are multe cazuri pierdute la CEDO şi anume aceasta arată nivelul democraţiei din ţară. Ar fi bine ca toate dosarele să fie soluţionate în instanţele naţionale", opinează el. Pe parcursul vizitei sale în Moldova, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele interimar Marian Lupu, dar şi cu noul lider separatist de la Tiraspol. Peste Nistru, Thomas Hammarberg a discutat cu Evgheni Şevciuk despre reformarea sistemului penitenciar şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite