„În Moldova persistă abuzul polițienesc și condițiile de detenție inumane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amnesty International a lansat un nou raport în care este inclusă și Republica Moldova. Potrivit acestuia țara noastră eşuează să prevină abuzul poliţienesc şi să asigure dreptatea victimelor acestuia.

Raportul lansat de organizație vorbeşte despre tratamentele inumane din Moldova, problemele de sistem din fosta Uniunea Sovietică, discriminarea din Europa, dar și despre atitudinea duplicitară a marilor puteri faţă de regimuri abusive.

În ciuda faptului că mai mulţi oameni au avut de suferit de pe mâna poliţiei în timpul evenimentelor din aprilie 2009, doar două dosare au avut ca rezultat eventuala condamnare a făptaşilor, dar şi în cazul dat este vorbă de sentinţe cu suspendare.

„Condiţiile de detenţie adesea ating nivelul tratamentelor inumane, fapt exemplificat prin cazul lui Vasilii Cristioglo, care a stat timp de aproape un an în detenţie preventivă la Cahul în condiţii mizerabile. Celulele sunt amenajate atât de prost încât lipsesc nişte lucruri de bază, cum ar fi lenjeria de pat şi facilităţile pentru igiena personală. Condiţiile de detenție în Transnistria la fel sunt crude, deţinuţilor nefiind asigurat accesul la asistenţă medicală adecvată (cazul Ostap Popovschii)", se menționează într-un comunicat al Amnesty International. Raportul menționează și că Republica Moldova manifestă un grad scăzut de toleranţă faţă de minorităţile religioase şi alte minorităţi, în timp ce Legea Nediscriminare rămâne neadoptată. Majoritatea plângerilor din partea cetăţenilor se referă la procese de judecată inechitabile.

De asemenea, raportul arată că tortura şi relele tratamente sunt specifice regiunii post-sovietice. Abuzul faţă de deţinuţi este prezent în Ucraina şi Rusia, la fel ca şi în ţările din Asia Centrală. Starea drepturilor omului în regiunea Caucazului de Nord rămâne deplorabilă. Libertatea de exprimare şi de întruniri este călcată în picioare în Azerbaidjan şi Belarus, Federaţia Rusă la fel este puţin tolerantă faţă de cei care nu susţin puterea. Republica Belarus şi-a executat încă doi cetăţeni anul trecut, rămânând ultimul şi unicul călău din Europa.

Nici spaţiul european tot nu este ferit de încălcări: populaţia Romilor rămâne cel mai stigmatizat grup, aceştia fiind supuşi segregării în şcoli, evacuărilor forţate şi expulzărilor. Tratamentul imigranților din ţări zguduite de conflicte reprezintă o îngrijorare continuă - în loc să le ofere protecţie şi asistenţă, autorităţile adesea preferă să scape de ei cu orice preţ. Musulmanii din Europa nu se simt ca la ei acasă, fiind discriminaţi în mai multe ţări pentru faptul că îşi manifestă credinţa. Impunitatea pentru crimele comise în timpul războaielor balcanice din anii 1990 persistă.

La nivel global, Amnesty International este îngrijorată de violenţele împotriva protestatarilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Organizaţia este de părere că ipocrizia guvernelor puternice ar putea fi condiţionată de faptul că acestea sunt în acelaşi timp cei mai mari comercianţi de arme, care continuă furnizările de marfă ucigaşă regimurilor care îşi persecută civilii. În luna iulie va avea loc o conferinţă globală, în cadrul căreia va fi discutat Tratatul cu privire la Comercializarea Armelor - Amnesty International face apel către toate guvernele să manifeste grijă şi responsabilitate, adoptând un document care va pune respectarea drepturilor omului mai presus de profit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite