Republica Moldova a rămas asemenea „unei familii fără tată“, de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Donică (62 de ani) spune că în timp ce mai-marii țării nu pot împărți fotoliile, moldovenii rămân săraci
Dumitru Donică (62 de ani) spune că în timp ce mai-marii țării nu pot împărți fotoliile, moldovenii rămân săraci

Aşa-şi văd ţara oamenii de la sat, care spun că s-au săturat să tot audă la știri că aleșii poporului nicidecum nu pot găsi un președinte. „Suntem ca o casă fără stăpân. Norodul nostru nu poate fără conducător", exclamă într-un glas ţăranii obosiţi de atâta gâlceavă la vârf.

- Nu ne trebuie preşedinte! -De ce nu-ţi trebuie? De mamă şi tată ai nevoie la casă? -Ap'... -Măi Senea, nu mai vorbi că o să ne aresteze". I-am surprins pe Vera şi Semion Solonari din Străşeni, ambii de 80 de ani, punând la cale soarta ţării în timp ce îşi aduceau cu un cărucior porumbul de la câmp.

Încurcaţi în noţiuni de alianţe, opoziţii, preşedinţi şi fracţiuni, bătrânii nu pot ajunge la un numitor comun - cine o fi conducătorul Moldovei: fie edilul Capitalei Dorin Chirtoacă, fie premierul Vlad Filat. Pe aceştia îi văd cel mai des la televizor. „Ne-am săturat de toată destrăbălarea din Parlament, Guvern, Preşedinţie. Avem nevoie de un stăpân care să întoarcă privirea la norod. Să fie cinstit cu noi. Altul să nu vină", spun soţii într-un glas. Dincolo de toate pronosticurile politice, ţăranii le mulţumesc mai-marilor ţării pentru un singur lucru: la iarnă se vor încâlzi cu afişele colorate cu chipurile acestora şi ziarele electorale puse în cutia poştală în ultimele campanii.

„Cum să ne trebuiască nouă preşedinte, dacă ei toţi îs preşedinţi! Caută-l pe unu să spună că el nu-i preşedinte. Lupu, Filat, Ghimpu, Voronin, Chirtoacă, toţi îs preşedinţi pe undeva şi nu-şi pot împărţi bucata", se dă cu părerea şi Valentina Donică, de 71 de ani, din satul Saca, raionul Străşeni.

Femeia îşi dojeneşte bărbatul, aşezat pe o băncuţă în faţa porţii, că a acceptat să vorbească cu străinii despre politică, în timp ce ei abia de mai adună pentru mâncare.

„ŢARA NOASTRĂ NU POATE FĂRĂ UN OM DE CONDUCERE"


„I-aş băga la puşcărie pentru că umblă cu avioanele prin ţări străine şi cheltuiesc banii munciţi de noi. Au uitat cu totul de soviste (ruşine - n.r.).Parcă ne-au promis «Moldova fără sărăcie». Eu, iată, am ajuns la anii mei să cerşesc de pâine în trenul care merge până la Ungheni", mărturiseşte mătuşa, arătând cu mâna spre calea ferată de la câţiva kilometri.

Oamenii din acelaşi sat spun că Moldova a ajuns într-o adevărată „catastofă". „Ţara noastră e ca o familie rămasă fără tată. Ca o casă fără stăpân. Nu avem nici economie, nici performanţă, nici justiţie", explică Dumitru Donică, de 61 de ani, pe care l-am găsit la clădit căpiţe de porumb.

„Moldovenii au nevoie să-i conducă cineva puternic. Dacă ar mai fi şi un om cinstit care, atunci când va merge pe stradă, să ne vadă cum stăm cu mâna întinsă...", oftează Ludmila Jianu, de 62 de ani, şi Iulita Guţalova, de 53 de ani, care scuturau nucii pe marginea traseului.

O problemă, dar nu o catastrofă

Analiştii politici consideră că perioada îndelungată în care Republica Moldova nu a avut un preşedinte ales constituie o problemă majoră pentru ţara noastră, dar nu este o catastrofă. Şi asta pentru că în aceşti doi ani am avut un Guvern funcţional.

„Moldova a demonstrat că poate fi guvernabilă şi fără postul de şef al statului. Pe de altă parte, acest impas a făcut să planeze sabia lui Damocles asupra Guvernului instituit. Din acest punct de vedere, al stabilităţii politice, lucrurile au degenerat. Autorităţile nu-şi pot face datoria cum trebuie pentru că nu au siguranţa că-şi vor duce mandatul până la capăt, fiind mereu sub teroarea interimatului", declară publicistul Petru Bogatu.

Instabilitatea politică a afectat ţara şi pe plan extern, susţin experţii. „Actorii internaţionali apreciază Moldova ca pe un stat falimentar, nu pe deplin format structural, ceea ce e o problemă pentru investiţii şi pentru soluţionarea conflictului transnistrean", afirmă Roman Mihăeş. Analistul politic este convins că singura soluţie pentru criza politică este modificarea Constituţiei în Parlament sau printr-un nou referendum naţional.

Cheia se află la politicienii din Alianţa pentru Integrare Europeană, crede, la rândul său, Petru Bogatu. „Cu cât alianţa este mai şubredă, cu atât sunt mai puţine şanse să avem preşedinte", spune editorialistul.

Promit să vină cu o soluție într-o săptămână

Pe 11 septembrie, s-au împlinit doi ani de când Parlamentul nu poate alege președintele țării. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au promis că-și vor anunţa soluţia pe 21 septembrie. Asta după ce Curtea Constituţională se va expune asupra articolului 78 din Legea Supremă, pe 20 septembrie.

Comuniștii susțin că cea mai bună candidatură rămâne cea a Zinaidei Greceanîi.Tot ea a fost înaintată de PCRM de două ori în 2009, dar nu a reușit să smulgă „votul de aur" de la opoziția de atunci, obținând doar 60 de voturi ale deputaților comuniști. După anticipatele din 29 iulie, au urmat alte două tentative. Candidatul noii majorități, ex- comunistul Marian Lupu s-a ales doar cu voturile celor 53 de parlamentari din AIE, iar în noiembrie 2010 a avut loc un nou scrutin. Între timp, Moldova a avut trei președinți interimari: Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite