Moldova este mai aproape de liberalizarea regimului de vize cu UE. Bruxelles-ul a dat undă verde trecerii la etapa a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat și Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne
Premierul Vlad Filat și Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne

Comisia Europeană a permis trecerea Republicii Moldova  la cea de-a II-a fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize. Anunţul a fost făcut astăzi, la Bruxelles, în cadrul întrevederii premierului Vlad Filat cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Premierul Vlad Filat şi Cecilia Malmstrom au semnat Acordul de amendare a Acordului Republica Moldova-UE privind facilitarea regimului de vize. Comisarul a menționat că documentul semnat astăzi reprezintă încă un pas pentru cetăţenii moldoveni, care vor circula în Europa. „Facem un pas important în relaţiile UE cu Republica Moldova. Ceea ce am am semnat astăzi este un amendament la acordul pentru liberalizarea regimului de vize cu această ţară iar acesta este rezultatul unei cooperări foarte constructive. Acest nou acord aduce facilităţi suplimentare pentru aplicanţii de vize din Republica Moldova şi se referă la posibilitatea acordării de vize cu intrări multiple (aşa numitele vize „multianuale") şi exceptarea celor care deţin paşapoarte diplomatice de la regimul de vize“, a declarat comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne Cecilia Malmstrom.

Extinderea pentru cinci ani a perioadei de acordare de vize

Comisarul a mai menționat că cel mai probabil, Acordul va fi parafat şi va intra în vigoare până la finele anului curent. În curând, Cecilia Malmostrom va prezenta Parlamentului şi Comisei Europene raportul de progres privind implementarea primei faze a Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Vizelor (PALV), care include şi Decizia Comisiei Europene privind trecerea la evaluarea celei de-a doua faze. De asemenea, comisarul european a spus că ţara noastră a înregistrat progrese remarcabile în dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize. „În mai puţin de un an şi jumătate, condiţiile din prima fază a planului de acţiune au fost îndeplinite. Aceasta este o realizare remarcabilă a Guvernului de la Chişinău“, a adăugat comisarul UE.

Premierul le-a promis însă europenilor că în cea de-a doua etapă, cea a implementării, Moldova fi la fel de activă. „Vă asigur că, în implementarea fazei II, vom fi la fel de activi, rapizi şi rezultativi“, a declarat premierul. Abolirea vizelor pentru deţinătorii de paşpoarte de serviciu şi extinderea pentru cinci ani a perioadei de acordare de vize pentru un şir de categorii de cetăţeni „este un gest frumos" pentru cetăţenii moldoveni, a mai spus Vlad Filat.

Beneficiile Acordului de Liber Schimb cu UE

UE cere reforme dure pentru ridicarea vizelor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite