Moldova, test de maturitate pentru străini. Află ce cred voluntarii despre țara noastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tineri din Europa, din Statele Unite și din Asia fac voluntariat în țara noastră. Pentru o mare parte dintre ei, este un loc de refugiu pentru a decide ce vor să facă în viitor. Străinii au grijă de copiii abandonaţi, tinerii cu dizabilităţi, femeile traficate sau bătrânii singuratici de la noi.

Marius Reichert (20 de ani), originar din Germania, se află în Republica Moldova de mai bine de trei luni. Tânărul activează la un centru comunitar pentru copii şi tineri cu dizabilităţi din Chişinău, unde are grijă de zece persoane cu vârsta cuprinsă între 17 şi 30 de ani. Pentru el, acest an este o pauză pe care şi-a luat-o pentru a se hotărî ce vrea să facă-n viaţă. „Am crescut într-o familie cu cinci copii, dar aveam tot ce-mi doream. După ce am terminat şcoala, trebuia să fac o alegere: să-mi urmez studiile, să lucrez sau să fac voluntariat. În timp ce învăţam, lucram la o companie din Germania. Ei mi-au propus un contract pentru zece ani, dar nu eram sigur dacă vreau să lucrez acolo", povesteşte băiatul.

Obişnuit deja cu oraşul Chişinău şi cu un bagaj de cuvinte esenţiale în limba română, tânărul mărturiseşte că adoră plăcintele moldoveneşti cu brânză, cartofi şi cu varză. Va sta în Moldova până în luna septembrie, însă nu ştie deocamdată ce va face după voluntariat. „Îmi place să ajut oamenii cu dizabilităţi. Uneori mă ocup şi de cei 15 copii de la internat care vin pe la centru. Cred că aş fi altfel dacă nu aş avea această experienţă. Acum spăl, gătesc şi-mi fac singur cumpărăturile. Primesc 1.150 lei în fiecare lună pentru mâncare şi transport şi alţi 1.600 de lei bani de buzunar", explică Marius.

„NU ŞTIAM UNDE E MOLDOVA, DAR VOIAM SĂ AJUT OAMENI“
Franka Brouwer, în vârstă de 18 ani, din Olanda, este un alt voluntar, care a hotărât să vină în Moldova după studii. Este implicată într-un proiect la Centrul pentru reabilitarea victimelor traficului şi va sta un an în ţara noastră. „Am terminat liceul şi nu ştiam unde vreau să merg la studii, aşa că am hotărât să fac voluntariat. Tot ce doream era să plec din Olanda şi să ajut oameni", spune tânăra. „Nu ştiam mai nimic despre Moldova, dar am vrut să-i susţin pe alţii. Asta fac acum, lucrez cu femei care au fost traficate sau abuzate. Ele au nevoie de asistenţă pentru a-şi recăpăta viaţa", adaugă Franka.

image

Foto: Franka Brouwer alături de fratele ei în Olanda

Fata spune că a fost cucerită de ospitalitatea moldovenilor, asta chiar dacă nivelul nostru de trai este mult mai scăzut decât cel din ţara sa. „Aici oamenii sunt foarte amabili, îmi place că totul este verde. Totuşi, mi se pare ciudat că, deşi oamenii nu prea au bani, mulţi îi cheltuiesc pe telefoane, haine şi maşini scumpe", este nedumerirea tinerei din Olanda.

Nu pierd nimic. Această experienţă mă schimbă foarte mult, mă face mai independent.
Marius Reichert,
Voluntar

36 DE VOLUNTARI STRĂINI
Marius și Franka au ajuns în Moldova prin intermediul Asociaţiei pentru Dezvoltare,servicii de Voluntariat şi de Informare pentru Tineret. În 2011, prin ADVIT, 36 de străini au lucrat în proiecte de prevenire SIDA, cu oameni cu dizabilităţi și copii orfani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite