Moldova, între ciocanul Rusiei şi nicovala UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger
Premierul Vlad Filat şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger

La o săptămână după vizita lui Vlad Filat la Moscova, premierul a plecat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Ca şi în cazul deplasării în Rusia, oficialii moldoveni sunt scumpi la vorbă. Un comunicat difuzat de Guvern anunţă sec că, în afara subiectelor ce ţin de agenda de integrare europeană a Moldovei, cei doi au discutat şi despre colaborarea moldo-comunitară în domeniul energetic.

„VICTIMĂ COLATERALĂ"
Specialiştii explică reticenţa autorităţilor prin situaţia delicată în care se află ţara noastră. „Subiectul este foarte sensibil şi ţine de relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă, pe de-o parte, şi cu UE, de cealalta. Este clar că guvernanţii sunt într-o dilemă şi, probabil, vor să afle părerea UE despre soluţiile pe care le vede pentru această problemă", explică economistul Valeriu Prohniţchi.

Situaţia Moldovei a fost analizată şi de ziarul francez „Le Monde". Publicaţia observă că ţara noastră este prima victima colaterală a ofensivei UE împotriva Gazprom, care a decis să înceapă o anchetă împotriva gigantului rus pentru manipularea preţurilor în mai multe state-membre.
La revenirea de la Moscova, premierul Vlad Filat a evitat să dea detalii despre negocierile cu Gazprom. Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a anunţat, în schimb, că pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze, Moldova ar trebui să renunţe la acordul de aderarea la al treilea pachet energetic al UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite